Energi

Löpturer i London blev inspiration för musik om relationen till naturen

Medlemmarna i Tree Oh! står framför ett träd.

Den urbana grönskan och vår relation till naturen står i fokus på musikgruppen Tree Ohs debut-EP Our Urban Nature som släpps i dag, den 5 juni. Texterna är skrivna av ingen mindre än Andrew Simms, upphovsperson till Overshoot Day och en av hjärnorna bakom Green New Deal.

”Let the Palace collapse and empires fall / watch grass grow back over the crystal hall / it burned in flames but left behind its name”. Texten till låten ”Crystal Palace”, skriven av Andrew Simms, handlar om kristallpalatset i London, en byggnad som uppfördes till världsutställningen 1851 och där Storbritannien bland annat visade upp skatter som de hämtat hem från sina kolonier. 1936 brann byggnaden ner, men parken där den stod bär fortfarande namnet Crystal Palace. 

I likhet med de flesta låtarna på Our Urban Nature utspelar sig ”Crystal Palace” i en park i London, där Andrew Simms bor. Simms har själv sagt om valet att förlägga låtarna till urbana parkmiljöer att det är där de flesta människor bor, och att det är nödvändigt att förändra vår relation till naturen runt om oss.

Andrew Simms är en av grundarna till New Weather Institute, en tankesmedja kring klimatfrågor. Foto: Marc Schlossman

 För musiken på skivan och framförandet står Tree Oh! som består av Anna Jonsson, Sara Nilsson och Nina Wohlert. De två förstnämnda har båda en bakgrund i miljöteatern Sweet Dreams som under de senaste femton åren har satt upp kabaréeter med miljötema. I samband med kabarétföreställningarna har de också anordnat workshops, vilket de även planerar att göra med Tree Oh!

– Våra workshops brukar vara kopplade till engagemang på olika sätt. Här blir ingången vår relation till naturen och hur smultronställen i ens närhet kan fungera som en källa till kraft och inspiraiton, säger Anna Jonsson. 

New Weather Institute

Förutom det konstnärliga så har Anna Jonsson även varit ordförande för såväl Jordens vänner som Fältbiologerna och arbetat för Miljöpartiet i riksdagen och på regeringskansliet. New Weather Sverige, som hon drog igång tillsammans med Gunnar Lind, beskrivs som en tankesmedja som vill förändra synen på vad som är möjligt och nödvändigt inom ramen för klimatkrisen. De är en självständig partner till New Weather Institute i Storbritannien som Andrew Simms har varit med och grundat. 

– Efter många år i politiken kände jag att förändringen kan inte ske utan trycket utifrån, och det är framförallt folkrörelser och medborgare som skapar förändring, säger Anna Jonsson och fortsätter:

– jag ville lite grann tillbaka till rötterna så jag ringde upp Andrew Simms som är en gammal bekant och som just hade startat New Weather Institute och frågade om de inte ville ha en svensk filial. 

Den kampanj som New Weather Institute Sverige hittills framförallt har valt att fokusera på handlar om fossil reklam, så kallad badvertising, som New Weather Institute vill införa ett förbud mot. 

Det var under ett möte med Andrew Simms om The New Weather Institute som idén om att göra ett musikaliskt projekt tillsammans växte fram, berättar Anna Jonsson.

– Det visade sig att han skriver poesi och så började vi prata om det och att det kanske fanns några dikter som man skulle kunna testa att göra låtar av. 

Sagt och gjort, Andrew Simms skickade några av dikterna till Anna som tillsammans med Sara Nilsson och Nina Wohlert skapade musiken. 

– Det började i en lite konstig ände för Andrew fick loss pengar till att göra en inspelning så vi fick sätta oss i studion och börja spela in nästan omedelbart, berättar hon.

Skriver om sina smultronställen

En av låtarna som nu kommer släppas heter ”Rise up” och kom till under en löptur i ett naturreservat vid Bagarmossen där Anna Jonsson bor. I texten jämför Andrew Simms de slingrande och ojämna stigarna, och vattnets närvaro med klimatförändringarna. Anna Jonsson säger att det har varit roligt och inspirerande att få skriva musik till texter av någon som både har ordets förmåga och de insikter som många års miljöarbete innebär. 

– Andrew är löpare och brukar springa runt hela London, så de här parkerna som han skriver om är hans smultronställen. En av låtarna beskriver en namngivningsceremoni för hans dotter och en annan har sin utgångspunkt i solförmörkelsen 1999. 

Den sistnämnda låten heter ”Parliament Hill” vilket är namnet på den kulle i nordvästra London där Andrew Simms stod och såg på solförmörkelsen. I texten reflekterar han över att vi hellre vänder blicken mot rymden och letar efter liv på andra planeter istället för att hålla upp en spegel mot oss själva och se vad vi gör med vår egen planet. 

– Det är en fascinerande tanke, samtidigt som den är så enkel. All den tid, möda och pengar vi lägger på liv i rymden och så står vi här – mitt i det, säger Anna Jonsson. 

EP:n Our Urban Nature släpps i dag på världsmiljödagen vilket firas med en konsert på Naturskyddsföreningens kansli i Stockholm. Mer info finns på hemsidan sweet-dreams.se. På hemsidan finns det också möjlighet att boka Tree Oh! för en konsert och workshop.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV