Radar · Utrikes

HRW: Israel använder vit fosfor i Libanon

vit fosfor attack på bostadshus

Människorättsorganisationen Human rights watch (HRW) skriver i en ny rapport att Israel har använt vit fosfor i befolkade områden, vilket riskerar civilas liv och bidrar till fördrivning av människor när de flyr sina hem.

HRW har verifierat användandet av vit fosfor-ammunition av israeliska styrkor i minst 17 områden runt om i Libanon sedan oktober 2023, varav i minst fem kommuner över bostadsområden där användandet av luftexploderande ammunition är förbjuden, skriver människorättsorganisationen.

Enligt internationella humanitära lagar är användandet av vit fosfor olaglig i tätt befolkade områden.

– Israels urskillningslösa användande av luftbriserande vit fosfor i befolkningsområden skadar civila och har lett till att många har tvingats lämna sina hem, säger Ramzi Kaiss, utredare i Libanon för Human rights watch, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Israeliska styrkor måste genast sluta använda vit fosfor-ammunition i befolkade områden, särskilt när mindre farliga alternativ finns tillgängliga.

Brinner kraftigt

Vit fosfor är en kemisk substans som kan användas i artillerigranater, bomber och raketer, och som börjar brinna när det exponeras mot syre. Substansen är ytterst svårsläkt och kan orsaka svåra skador om den träffar en människa, förutom de skador som uppstår på byggnader och odlingar.

I rapporten har HRW intervjuat åtta libaneser som bor i södra Libanon, samt verifierat och använt information från 48 foton och videor, som har geolokaliserats, skriver HRW.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV