Radar

Sveriges fulaste kalhygge är korat

Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ”utforska miljön” gör det här kalhygget till en självklar finalist.

Som en protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning bland tävlingens fem finalister har det nu fastställts att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, fotograferat av Daniela Roth, fick 27 procent av allmänhetens röster, vilket var knappt tre procent mer än det kalhygge i Västerbotten som kom på andra plats.

– Det vinnande bidraget illustrerar på ett kraftfullt sätt hur kalhyggen förstör för både människor och natur, säger Erika Bjureby, Sverigechef för Greenpeace och jurymedlem i tävlingen. 

– Det är något tragikomiskt i att skylten som uppmanar förbipasserande att ”utforska miljön” och ”reflektera över ditt eget liv” fortfarande står kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? Dessa kalhyggen symboliserar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för precis motsatsen.

Andra plats – Västerbotten. Foto: Ola Söderlund
Tredje plats – Gävleborg. Foto: Jesper Ohlsson
Fjärde plats – Västmanland. Foto: Pentti Korhonen
Femte plats – Västra Götaland. Foto: Åsa Granath


Här är resultatet av omröstningen:

1.      27 procent av rösterna – Kalhygge C, Värmland

2.      24 procent av rösterna – Kalhygge B, Västerbotten

3.      18 procent av rösterna – Kalhygge A, Gävleborg

4.      17 procent av rösterna – Kalhygge E, Västmanland

5.      14 procent av rösterna – Kalhygge D, Västra Götaland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV