Radar

Orbán i Moskva för möte med Putin

Orban i Moskva

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anlände på fredagen till Moskva för att träffa Rysslands president Vladimir Putin, vilket har mötts av kritik från andra EU-ledare som betonar att han inte representerar Europeiska unionen, rapporterar Reuters.

I måndags tog Ungern över det roterande ordförandeskapet i EU. Fem dagar in på ordförandeskapet har Orbán besökt Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy i Kyiv och tagit initiativ för den nya EU-gruppen ”Patrioter för Europa”.

På fredagen reste Orbán till Moskva i vad han kallar en ”fredsmission”. Resan till Moskva sker bara dagar innan ett NATO-toppmöte.

”Med ett sådant möte avslutas det ungerska ordförandeskapet innan det ens har börjat,” kommenterade en ej namngiven EU-diplomat, till Reuters och fortsätter:.

”Ungern verkar inte förstå sin roll… EU-ländernas skepsis har tyvärr visat sig vara rättfärdigad – det handlar bara om att främja Budapests egna intressen.”

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell har betonat att Orbán ”inte representerar EU på något sätt”. Finlands premiärminister Petteri Orpo beskriver besöket som oroande.

”Hans besök visar brist på respekt för ordförandeskapets plikter och undergräver EU:s intressen,” skrev Orpo på X på torsdagen.

Orbán har på X medgett att han inte har något mandat att förhandla på EU:s vägnar:

”Vi kan inte bara sitta och vänta på att kriget mirakulöst ska ta slut,” skrev han på sociala X.

Ungern som är medlem i både EU och NATO har inte skickat vapen till Ukraina och har kritiserat EU:s sanktioner mot Ryssland. Ungern är fortfarande starkt beroende av rysk gas, rapporterar Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV