Radar · Miljö

Veganska helfabrikat mer hållbara än animalisk kost

En ny studie, Sustainability benefits of transitioning from current diets to plant-based alternatives or whole-food diets in Sweden, visar att den processade veganska maten är mer hållbar än motsvarande animaliska livsmedel, att en kost baserad på processade veganska produkter uppfyller de flesta svenska näringsrekommendationer och endast är marginellt dyrare.

Bakom studien är forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

– Det bästa du kan göra för planeten, din egna hälsa och din plånbok är att gå över till en i huvudsak växtbaserad kost. Om du tycker det är lättare att byta till processade livsmedel som ser ut och känns som kött, fisk eller mejeriprodukter, är det okej, säger Anne Charlotte Bunge, huvudförfattare till studien och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, i en kommentar.

– Vi bör inte fastna i diskussioner om huruvida processade växtbaserade livsmedel eller oprocessade livsmedel är det bästa för miljön. Det viktigaste budskapet är att vi behöver minska mängden animaliska livsmedel som vi äter i många västerländska samhällen. Olika konsumentgrupper har olika preferenser, och om det kan mötas med en mångfald av alternativ är det bara fördelaktigt, säger professor Line Gordon, medförfattare till studien och chef för Stockholm Resilience Centre.