Radar · Politik

Regeringen: Skrota Sis – ersätt med ny verksamhet

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och KD:s Christian Carlsson.

Regeringen vill göra om hela den kritiserade statliga barn- och ungdomsvården, Sis-hemmen, i grunden. En utredning tillsätts nu för att föreslå en helt ny organisation.

– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden.

Statens institutionsstyrelse (Sis) har fått mycket kritik de senaste åren. Bland annat för förekomst av våld och sexuella övergrepp på de särskilda ungdomshemmen, för bristande säkerhet och för problem med kompetens och bemanning.

– Vi vet att rymningar, sprängningar och fritagningar kunnat planeras inifrån Sis-hemmen, ungdomar har kunnat beställa droger till boendena och unga flickor med självskadebeteende har kunnat boka träff med förövare som betalar för att begå sexuella övergrepp, säger Christian Carlsson (KD).

”Allvarliga brister”

En hel del förändringar har skett på senare tid, men regeringen skriver i utredningens direktiv att ”trots detta är det sammantaget allvarliga brister som framträder när det gäller dagens statliga ungdomsvård.”

– När Sis skapades på 90-talet var det nog få som trodde att vi skulle få se den utveckling vi fått se. Att unga gängkriminella skulle placeras på myndigheten var det nog få som kunde förutspå, säger socialtjänstministern.

I direktiven står också att målet med utredningen är att föreslå ”en helt ny organisation och verksamhet”. Även namnet Sis ska bytas ut.

– Sis som myndighetsnamn har nått vägs ände. Vi vill bygga upp något nytt och det ska också avspeglas i namnet, säger Linda Lindberg (SD).

I och med att grovt kriminella 15–17-åringar från sommaren 2026 ska hamna på särskilda ungdomsfängelser får den statliga barn- och ungdomsvården en möjlighet att fokusera mer på vård av unga som inte dömts för grova brott.

”Usla förhållanden”

Regeringen vill skynda på utredningen och ger den fram till 25 april 2025 på sig för att få fram förslagen. Utredare blir Lise Tamm, chefsåklagare på Åklagarmyndigheten.

– Alltför länge har vi svikit de här barnen och ungdomarna. Tiden där en svensk regering accepterar de här usla förhållandena som varit i barn- och ungdomsvården – den är nu över, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Om förhållandena är så usla – är det inte oacceptabelt att fortsätta placera barn på Sis-hemmen i väntan på det nya?

– Det görs en rad insatser här och nu för att stärka myndigheten. En del är till exempel att säkerställa att man inte kan organisera sina egna fritagningar eller beställa droger och vapen till Sis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV