Radar · Miljö

Rättegång mot klimataktivist i London – kan få tio års fängelse

Fem aktivister greps i juli 2022 för att ha tagit sig upp till trafikskyltarna över motorvägen runt London.

Idag inleddes en rättegång mot en klimataktivist som 2022 arresterades för att ha klättrat upp i en trafikskylt ovanför motorvägen runt London. Storbritanniens nya polislag gör att straffet kan bli ända upp till tio års fängelse.

Under måndagen startade en rättegång mot klimataktivisten Cressie Gethin, som i juli 2022 arresterades tillsammans med fyra andra aktivister efter att ha klättrat upp i en trafikskylt ovanför motorvägen som går runt London. Där hängde de upp en banner med budskapet ”Just stop oil” och krävde att regeringen upphör med nya godkännanden av fossilbränsleprojekt. 

Gethin, aktiv i nätverket Just stop oil, står nu åtalad för störande av allmän ordning under den nya polislagen (Police, Crime, Sentencing and Courts Act 2022), vilket kan ge upp till 10 års fängelse. 

Den nya lagen har fått omfattande kritik, bland annat från FN:s särskilda rapportör för miljöförsvarare, Michel Forst, som nyligen skrev ett uttalande där han menar att klimataktivister från Just Stop Oil och Insulate Britain utsätts för ”förföljelse, bestraffning eller trakasserier”.

”Allvarligt oroad” över repressiva lagar

”Det är viktigt att betona att det före denna lagstiftningsutveckling nästan inte förekom alls, sedan 1930-talet, att medlemmar av allmänheten fängslades för fredliga protester i Storbritannien. Jag är därför allvarligt oroad över dessa regressiva nya lagar”, skriver han. 

Cressie Gethin säger själv i ett pressmeddelande att hon ”känner uppriktigt med alla som påverkades av den här handlingen”.

”Jag hoppas att några kan förstå att jag agerade för dem och deras barn. Den 40-gradiga värmeböljan som föranledde mina handlingar var ett smakprov på det undvikbara lidandet som underlättas av regeringen. I kristider blir det en moralisk skyldighet att slå larm”, fortsätter hon.

Rättegången förväntas pågå under en vecka.