Radar · Utrikes

Kontroversiellt reaktorbygge inlett i Iran

Iran har tidigare byggt reaktorer i bland annat Arak, sydväst om huvudstaden Teheran.

Iran meddelar att landet bygger två nya kärnkraftsreaktorer för forskning. Landets atomenergiprogram är kontroversiellt då misstankar finns att landet vill få tillgång till kärnvapen.

En av reaktorerna placeras i Ishafan i mellersta Iran, medan ytterligare en reaktor ska färdigställas i södra delen av landet.

Beskedet om anläggningen i Ishafan kom på måndagen, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. I förra veckan sade Iran att en ny atomenergianläggning byggs i Sirik nära Hormuzsundet. Där planeras fyra reaktorer.

I Ishafans forskningsområde för atomenergi finns redan tre reaktorer. Irna rapporterar att den nya reaktorn ska ha en rad funktioner, bland annat att granska bränsle och atomenergimaterial.

Bygget av nya reaktorer är kontroversiellt, eftersom Iran har anklagats för att vilja konstruera kärnvapen. USA:s tidigare president Donald Trump bröt 2018 en internationell uppgörelse om ett kontrollerat atomenergiprogram i Iran i utbyte mot bland annat sanktionslättnader. Därefter har nya sanktioner riktats mot landet.

Iran har konsekvent förnekat försök att ta fram en atombomb. Men Rafale Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet, varnade nyligen för att Iran ”begränsar” möjligheter till inspektioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV