Radar · Inrikes

Malmö-hotell ska hindra sexköp under Eurovision

Hotellbranschen i Malmö ska ta krafttag mot sexköpen under Eurovision.

Hotellbranschen i Malmö förbereder sig inför anstormningen av turister och fans under Eurovision. En farhåga är att sexköpen kommer att öka. För att motverka detta samarbetar många hotell i olika insatser, rapporterar Sveriges radio Ekot.

För att hindra sexköpare att köpa sex i deras lokaler vill hotellen öka kontrollerna av legitimation, stoppa kontantbetalningar och ställa fler frågor till boende på hotellen.

Ett annat sätt är att hotellpersonalen ska vara uppmärksam på misstänkta beteenden i lobbyn.

– När de här männen kommer ner för att hämta tjejerna så känner de inte igen dem. Då tittar de runt, då märker man att det är trafficking, säger Shabnam De Andrade, som är receptionschef vid ett hotell i Malmö till Ekot.

Andra röda flaggor kan vara att personerna reser utan bagage eller att de checkar in spontant sent på kvällen.

Stort kalas

Det är tretton år sedan Malmö arrangerade Eurovision song contest. Då kom runt 30 000 människor till staden, men denna gång förväntas över 100 000 besökare. Det sätter press på besöksnäringen i Malmö, redan nu är alla hotellrum fullbokade.

Rapporter har kommit om hur privatpersoner försöker hyra ut sina lägenheter till ockerhyror. I ett exempel ville en hyresgäst ha 140 000 kronor för att hyra dennes lägenhet under Eurovisionveckan.

Olovlig uthyrning och för höga hyror kan leda till vräkning, och vara ett lagbrott som kan ge fängelse i värsta fall, varnar Hem & hyra.

Malmö stad satsar 30 miljoner kronor, men hoppas på att få in mer än 185 miljoner kronor i intäkter kopplade till turismnäringen, rapporterar Sydsvenskan.

Det kan jämföras med tävlingen 2016 då Stockholm gick in med 100 miljoner kronor i evenemanget och till renoveringar av lokaler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV