Radar · Utrikes

Ny EU-lag som ska stötta journalister fick starkt stöd förutom från SD

Journalisten Daphne Caruana Galizia från Malta hade närmare 50 stämningar mot sig när hon mördades för sin undersökande journalistik.

Europaparlamentet har röstat för att införa en ny lag som ska skydda journalister från försök att använda rättssystemet till att tysta dem. Lagen fick ett överväldigande stöd men Sverigedemokraterna valde att lägga ned sina röster.

I november kom EU-parlamentet och medlemsländerna överens om nya regler för att hindra att journalister, aktivister och akademiker tystas genom att använda långdragna och kostsamma rättsprocesser mot dem.

Tillvägagångsättet brukar kallas Slapp, strategic lawsuits against public participation, och används av politiker, lobbyorganisationer och företag som ett sätt att belägga grävande journalister med munkavle.

Enligt nätverket Coalition against slapps in Europe har denna typ av rättegångsprocesser ökat och under 2022 räknades antalet till 161 stycken Slapp-stämningar. Bland annat hade den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia närmare femtio sådana rättsprocesser mot sig när hon mördades för sina avslöjanden, rapporterar Europaportalen.

Nu har Europaparlamentet röstat för en ny lag med sifforna 546 ja, 47 nej och 31 ledamöter som avstod. Sverigedemokraterna Weimers och Nissinen tillhörde de som lade ner sina röster och avvek därmed från majoriteten i sin partigrupp ECR. Egentligen var det bara ytterhögern av partigrupperna som röstade nej eller lade ned sina röster, skriver Europaportalen.

Daphnes lag

Den nya anti-Slapp-lagen, som också kallas för Daphnes lag, välkomnas av organisationen European centre for press and media freedom, som beskriver den som ett historiskt ögonblick för pressfriheten i Europa.

Centret skriver att Daphnes lag kommer att ge skydd åt alla som är aktiva i offentligheten inklusive journalister, bland annat genom att ge direktiv vid rättegångar, skydd för personer som utsätts för åtal, samt skydd för juridiska kostnader.

Ministerrådet tar ett beslut om lagen den 19 mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV