Zoom

Israels högerextrema ministrar naziwashar SD

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Charlie Weimers (SD) hade nyligen flera möten i Israel.

Toppföreträdare för Sverigedemokraterna har gjort flera besök i Israel för att träffa företrädare för regeringen. I januari var partiledaren Jimmie Åkesson på en sådan resa. Sverigedemokraterna har pumpat ut besöken med avståndstagande från antisemitism och bedyranden om partiets stöd för Israel. Samtidigt har det gett sig in i Europasamarbeten med antisemitiska företrädare, och i Sverige gång efter annan kritiserats för att de sprider antisemitiska konspirationsteorier och antisemitism.

Det var i januari, dagar efter Förintelsens minnesdag den 27 januari, som Jimmie Åkesson lade ut på bland annat Facebook att han och en delegation från Sverigedemokraterna var på plats i Israel.

Jimmie Åkesson summerade vad han fått med sig från resan med följande:

”En annan återkommande uppfattning var att vi i Europa, och inte minst Sverige, måste vara ännu mer vaksamma på islamisters försök att infiltrera och underminera det demokratiska samhället. Att varje dag stå rakryggade och stolta över vår demokrati och vår fantastiska, fria, nation. ’Ni måste lova att ta hand om Sverige’.”

Partiet menar att den muslimska gruppen utgör det stora problemet med antisemitism i Sverige. Det är ett återkommande tema när Sverigedemokraterna förklarar sitt stöd för Israel och även i deras avståndstagande från antisemitism. Antisemitismen som ett bredare samhällsproblem i Sverige tonas ofta ned som något som uttrycks av ett fåtal tokstollar.

”Svenskar är inte rasister i allmänhet, däremot har vi genom en väldigt stor invandring från vissa delar världen fått hit antisemitiska strömningar. Vi ser i Malmö till exempel hur judar i stor grad tvingas flytta därifrån, det är en rasism vi kanske inte tänker på”, hävdade Jimmie Åkesson exempelvis i en partiledardebatt i TV4 i september 2022.

I den konservativa och höger-populistiska tidningen Bulletin förklarar Jimmie Åkesson att han ser Israel som en ”grindvakt för västvärlden”.

– Det är kanske inte en ny insikt, men den har stärkts och den understryker vikten av Sverigedemokraternas politik på hemmaplan, inte minst vad gäller migrationspolitiken och kampen mot islamism och antisemitism, säger Åkesson om resan till Israel.

Skärmdump Jimmie Åkessons Facebook.

Sverigedemokraterna har själva rapporterat att Jimmie Åkesson och hans följe träffade Israels diasporaminister Amichai Chikli. Innan han anslöt sig till premiärminister Benja-min Netanyahus parti Likud företrädde Chikli partiet Yamina, som helt motsatte sig en palestinsk stat och Israels tillbakadragande från ockuperade områden. Åkesson träffade även kulturministern Miki Zohar, en av dem som försvarade att den i Israel ökända högerextremisten och bosättaren Ben Gvir togs in i regeringen.

I Israel är möten med Sverigedemokraterna kontroversiellt. En av Israels största tidningar, Haaretz satte rubriken: ”Toppföreträdare från högerextremt svenskt parti med nynazistiska rötter möter israelisk minister i Knesset”.

Tidningen skriver att mötena varit inofficiella. Förra sommaren när SD-toppen Richard Jomshof besökte Knesset var rubrikerna likartade i Israel. Då skrev Jerusalem Post att ett svenskt parti med nazistiska rötter ”vill bli vän med Israels judar”. Tidningen tog även upp att Israels utrikesdepartement i sin policy svartlistar partier med nazistiska eller öppet antisemitiska rötter. I den listan ingår Sverigedemokraterna tillsammans med systerpartier som franska Nationell samling, tidigare Nationella fronten.

Bildades ur fascismen

Det är välkänt att Sverigedemokraterna bildades ur Sveriges övervintrade fascistiska rörelse. Tony Gustavsson, författare till Sverigedemokraternas egen vitbok, gav en sammanfattande beskrivning i SVT.

”Den omedelbara kopplingen till Sverigedemokraterna är genom rörelsen ’Bevara Sverige svenskt’ men det finns även nationalsocialister, fascister och delar av naziskin-head-kulturen som är representerade i partiets grundargeneration.”

Sverigedemokraternas första partiledare Anders Klarström kom från nazistiska Nordiska rikspartiet. Första delen av Sverigedemokraternas vitbok som släpptes så sent som 2022 tonades genast ned av partiet.

– Inget i den här skriften ger uttryck för att partiet var rasistiskt när det bildades. Det var en brokig skara som bildade partiet. Jag hade självklart hellre sett att dessa personer inte hade bildat partiet. Den här skriften har historisk betydelse men saknar relevans för vårt parti i dag, kommenterade SD-toppen och riksdagsledamoten Martin Kinnunen i SVT.

Sverigedemokraterna återkommer till liknande resonemang när företrädare ertappas med rasistiska skandaler. De ständiga avslöjandena om företrädare som ger uttryck för grov rasism och nazism i både kommuner och riksdag beskrivs som enskilda händelser som ”saknar relevans”.

Sedan inträdet i riksdagen har flera företrädare blivit politiska vildar för att senare ansluta sig till högerextrema partier. Den tidigare partiledaren Mikael Jansson, som beskrivits som Sverigedemokraternas förnyare och den som först började rensa ut nazister från partiet, anslöt sig senare till högerextrema Alternativ för Sverige. I sin valpropaganda ansluter sig partiet öppet till antisemitiska konspirationsteorier.

I Sveriges kommuner har hundratals företrädare för Sverigedemokraterna genom åren gett uttryck för grov rasism.

SD var med i samma EU-grupp som den ökända bulgariska antisemiten Angel Dzhambazki. Samarbetet upphörde först efter att Dzhambazki öppet i Europaparlamentet gjorde ”sieg heil”. Foto: TT/AP

Samarbete med antisemiter

Regelbundet möter Sverigedemokraterna kritik från bland andra Svenska kommittén mot antisemitism, då partiet accepterar att toppföreträdare ger uttryck för antisemitiska konspirationsteorier. Till exempel när riksdagens tidigare andre vice talman Björn Söder hävdade att George Soros ”drar i trådarna” i europeisk politik och uttalade att svenska judar i själva verket inte är svenskar.

Samtidigt har Sverigedemokraterna kontinuerligt allierat sig med antisemitiska partier internationellt. Ett av Sverigedemokraternas första europeiska initiativ var att inför Europaparlamentsvalet 1999 skapa nätverket Euronat tillsammans med franska högerextrema Front National, som då leddes av antisemiten Jean-Marie Le Pen.

Nätverket samlade Europas fascistiska och nazistiska partier, bland dem brittiska BNP och tyska folkunionen som senare skulle bli NPD. De internationella samarbetena med antisemitiska partier har fortsatt. Efter EU-valet 2014 gick Sverigedemokraterna med i EU-gruppen EFD som dominerades av det brittiska högerpopulistiska partiet Ukip. Till gruppen anslöt sig även italienska Femstjärnerörelsen som leddes av Beppe Grillo.

Travesterade Auschwitz-skylt

Beppe Grillo spred notoriskt antisemitism. Han försvarade bland annat Mel Gibsons uttalande om att ”judar ligger bakom alla världens krig”. Grillo travesterade även skylten på porten till förintelselägret Auschwitz och svarade på kritik från det judiska samfundet med att anspela på antisemitiska konspirationsteorier om en dold judisk makt och att judar använder sig av Förintelsen för att tillskansa sig makt.

”När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier”, hävdade Grillo.

När Sverigedemokraterna konfronterades med uppgifterna om Grillo ifrågasatte Sverigedemokraternas tidigare presschef Martin Kinnunen att det skulle röra sig om antisemitiska kommentarer.

– Beppe Grillo har varit väldigt utsvävande och gjort en del uttalanden och bloggposter som har uppmärksammats som märkliga. Det är svårt att veta vad som är ironi och skämt från hans sida. Han har en speciell stil i sin kommunikation, sa Kinnuen i en intervju med Expo, för att sedan slå fast:

– Vi har inte för avsikt att lämna EFD-gruppen. Absolut inte.

2022 satt Sverigedemokraterna i samma EU-grupp som den ökända bulgariska antisemiten Angel Dzhambazki. Samarbetet upphörde först efter att Dzhambazki öppet i Europaparlamentet gjorde ”sieg heil”.

”Juden är roten till allt ont”

Även på hemmaplan har Sverigedemokraterna tonat ned antisemitism bland sina företrädare. Ett av de grövre fallen var när ett Flashback-konto kunde kopplas till Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou.

Från kontot skrevs kommentarer som: ”Juden är roten till allt ont” och ”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!” Fogelklou har förnekat att han låg bakom kontot. I Aftonbladet uttalade sig dock flera säkerhetsexperter om hur Fogelklou kunde knytas till kontot.

Aftonbladet skrev: ”Jörgen Fogelklou har kopplats till kontot genom mejladressen som användes för att registrera Flashbackkontot, ”jorgen@bird.se”. Men också genom ordval, intressen och specifika platshänvisningar som överensstämmer med hur Fogelklou har uttryckt sig öppet på nätet”.

Sverigedemokraterna själva kom i en utredning fram till att ”Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans.” Med det avslutade SD sin utredning utan att vidta några åtgärder, och Fogelklou, som är nära vän med Jimmie Åkesson har fortfarande en topposition inom partiet.

Inte heller påverkade avslöjandet om partiets finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedts grova antisemitiska skämt på en partitillställning, eller att han gick på en nazistspelning 2005, förtroendet inom partiet.

”Användbara idioter”

I Israel kritiseras Sverigedemokraternas besök i Knesset. Haaretz chefredaktör Esther Solomon skriver på X att delar av den israeliska högern agerar ”användbara idioter” åt Sverigedemokraterna.

”Nyligen har Sverigedemokraterna försökt positionera sig som ’det mest pro-Israeliska partiet i Sverige’, och distanserar sig från sitt antisemitiska förflutna och sina (bokstavligt talat) nazistiska grundare. Det finns alltid användbara idioter i den israeliska högern som är tillräckligt vulgära för att hjälpa dem” skriver hon.

Tidningen Jewish News syndicate, JNS, lyfter upp den inhemska kritiken mot Sverigede-mokraterna från det Judiska Centralrådet.

”De är väldigt proisrael och väldigt antijudiska. De är inte nynazister längre, men de är inte våra vänner”, säger ordföranden Aron Verständig och säger att partiet driver en politik som ”diametralt försvårar främjandet av judiskt liv i Sverige”.