Radar · Djurrätt

Djurens rätt uppmanar SAS att stoppa djurtransporter till labb

Hundarna lastas av på flygplatsen i Köpenhamn efter resan över Atlanten.

Djurens rätt har startat en kampanj för att få flygbolaget SAS att upphöra med transporter av djur till försökslaboratorier runtom i Europa.

I augusti förra året skrev Syre om hur flygbolaget SAS regelbundet genomför flygtransporter av hundar från USA till försökslaboratorier runtom i Europa. Då berättade Daniel Rolke, ordförande i nystartade Animalkind, om hur uppfödningsföretaget av försöksdjuren gjort sig skyldiga till över 20 djurskyddsbrott och att hundar ofta används i försök som är terminala, vilket innebär att de dödas.

– Många har åkt på sin semester och så har hela lastutrymmet varit fullt med beaglevalpar på väg till djurförsökslaboratorier. Det tror jag inte att många känner till, eller uppskattar, sa han till Syre.

Sedan dess har djurrättsorganisationen Djurens rätt vid flera tillfällen försökt att kontakta SAS för en dialog, men SAS har uteblivit med svar, skriver organisationen

Nu har de därför startat en kampanj där de uppmanar SAS att sluta transportera försöksdjur. 

”Flera andra företag inom transport- och resebranschen, såsom FedEx, UPS och British Airways, har redan implementerat policys som förbjuder djurtransport till laborationer”, skriver Djurens rätt och påpekar att SAS har alla möjligheter att ta samma beslut. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV