Energi · En syl i vädret

Andas tillsammans

två stycken Mungoer

Konspiration – varför heter det så? Liksom inspiration och alla andra ord som slutar på -spiration har det med andning att göra, fast på latin. Andningen och själen hör nämligen ihop på både svenska och latin. 

Art konspirera är att andas tillsammans. Nej, det är att förenkla saken lite väl mycket, men man är flera och man andas, för annars blir det inte mycket av.  

Kon- är latin och betyder med- eller sam-, som i konformitet, som betyder att man antar samma form. Eller kongruens, som när något stämmer med något annat. Till exempel när ett adjektiv får pluralform för att substantivet som det syftar på står i plural: små smulor, leriga stövlar, gröna tankar. Ko- i kooperation och kom- i kommun är varianter på samma sak.

Den amerikanska konstnären Trek Thunder Kelly målar solrosor på bilar som blivit förstörda i en rysk attack i den ukrainska staden Irpin. Är hans inspiration gudomlig? Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ett gudomligt väsen

Men -spirera, då? Att transpirera är att svettas, och att perspirera är samma sak. Att inspirera är att ge någon en idé eller lust att göra något. I den nästan hundraåriga artikeln om ordet inspirera i den historiska ordboken SAOB står den betydelsen på tredje plats. I första hand sägs ordet handla om att andas in. I ett exempel på användning från 1871 får man veta att en person vid en medicinsk undersökning fick ”starkt exspirera i fria luften och derefter så djupt som möjligt inspirera ur pneumometern”.

En vodouhelare, enligt TT uppfylld av en ande, genomför en reningsceremoni på de dödas dag i Port of prince i Haiti. Foto: Odelyn Josephs/AP/TT

Den inspiration vi är vana vid numera beskrivs som att ”ingiva, låta uppstå, framkalla (tanke l. känsla l. förmåga o. d. hos ngn)”. I den meningen används det enligt ordboken ”i vitter stil” och är ”numera föga br” – alltså gammaldags och sällan använt. Så där har något hänt.

Det kan också vara mer åt det andliga hållet. Att försätta någon ”i ett psykiskt tillstånd som utmärkes av stegrad kraft, aktivitet o. intensitet hos själslivet o. varunder i sht. den religiösa känslan l. konstnärsdriften brukar framträda ss. skapande”. Förr uppfattades det ofta som att den inspirerade kom under direkt inflytande av ett gudomligt väsen.

Att aspirera på något är att sträva efter det, ofta en uppgift, en tjänst eller liknande. En aspirant är någon som vill ha ett jobb, bli medlem i en förening eller liknande. Men att aspirera kan också vara att uttala språkljud där man andas ut, till exempel h.

A- i aspirera är en sammandragning av ad, som betyder till eller mot. Och -spirera kommer av spirare, som betyder andas. Så innan Sverige blev medlem i Nato hade två olika regeringar andats på medlemskapet ett tag. Och i imman som uppstod framstod det tydligen som en bra idé.

”Spirerad in af satan”

Spirera finns på svenska i lite olika betydelser. Ett spirerat skal, till exempel på en snäcka, är spiralformat, och spiralen kommer från grekiskan och har ingenting med andning att göra. När man spirerar ett ord sätter man en viss typ av konsonant först i ett ord som annars börjar på vokal. Om du aldrig har hört det beror det nog på att ordet är tämligen utdött, och dessutom spirerar man sällan på svenska.

Lite oväntat kan man också, i alla fall i enstaka dikter, spirera in. ”Ändock satt ugglan quar och bet, / Spirerad in af satan, /På nyckelknippans hemlighet” kan man läsa i en vers från 1835. Att ”spirera in” är här att inspirera – den som vill veta mer om hur en uggla kan inspireras av satan får läsa Samlingar. Lek och alfvar. 1–2. av Johan Anders Wadman.

När man transpirerar och perspirerar har det inte med vare sig andning eller andlighet att göra, men det är ändå något som dunstar ut genom huden.

Efter att ha transpirerat i bastun går de två bastubadarna ner till Källtorpssjön vid Hellasgården i Stockholm och svalkar av sig. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är så lika på svenska och latin, det där med andning och andlighet. Själva orden andas och spirare har olika ursprung, men dubbelbetydelsen är densamma. Jag antar att det har att göra med att den som andas lever, känner, tänker och upplever.

Spirare har fler barn i det svenska och internationella ordförrådet. Spirituell, till exempel, och sprit – ja, det kommer från samma ord. Observera förresten vad spirituell betyder – den som är spirituell är kvick och fyndig, inte i första hand andlig. Förr användes ordet i båda betydelserna, men sedan föll betydelsen andlig bort. Moderna ordböcker tar bara upp det kvicka och fyndiga. Nu har det börjat användas som andlig ibland igen, troligen via felöversättning av det engelska spiritual.

Att ordet är släkt med sprit beror inte på att sprit orsakar spiritualitet. Snarare är den spirituella uppfylld av ande, kanske sin egen eller kanske, som den inspirerade konstnären ovan, av något gudomligt. 

Sprit heter som det gör helt enkelt därför att sprit avdunstar, som svetten från huden när man transpirerar.

Ouijabräden blev populära bland spiritister i slutet på 1800-talet. Det fungerar så att man ställer en fråga till en ande i ett upphettat glas och får svar – i praktiken av den i sällskapet som mest diskret kan flytta runt glaset mellan bokstäverna. Foto: Pixabay

Det kommer mera

Och konspiratörer andas inte nödvändigtvis i takt. Man kanske kan säga att de ko-inspirerar varandra? Att de är samma andas barn? Det kan vara så att man ursprungligen aspirerar tillsammans, alltså har en gemensam strävan, fast a:et har fallit bort. Då blir det lite tydligare.

En komplott är samma sak som en konspiration, med samma kom- som i kommun, och -plott är en plan, som en engelsk plot. En plan som man gör upp tillsammans, alltså. Men att det är något hemligt och kanske illasinnat man håller med, det syns varken i komplott eller konspiration.

Kompott har samma kom- i början, men den är mycket godare. Ordet betyder att man har satt ihop något, kokat ihop en massa frukt med socker, till exempel, och det är ursprungligen samma ord som kompost – utan jämförelser i övrigt.

Nästa En syl i vädret ska handla om en annan sida av ordet konspiration. Vad är till exempel en konspirationsteori egentligen, och varför kallas den så? Och varför talar man ibland om konspirationister istället för om konspirationsteoretiker? 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV