Glöd · Debatt

Kolmården – svik inte löftet till delfinerna

Delfiner

Två år efter löftet att avveckla delfinariet på Kolmårdens djurpark finns där fortfarande delfiner som uppträder. Var löftet om avveckling bara pr? Se till att ge delfinerna ett nytt hem där de kan leva fredade i en miljö som är naturlig för dem, skriver Roger Pettersson och Sandra Jönsson.

DEBATT. Våren 2022 meddelade ägaren Parks and resorts att Kolmårdens djurpark, med ett av de större delfinarierna i Europa, skulle sluta med sina delfinshower. Nu har två år gått – och delfinerna uppträder fortfarande. Det är inte acceptabelt!

Det mest tragiska svaret på frågan varför delfinerna fortfarande uppträder är att avvecklingsbeskedet är ett pr-trick för att ta udden av den hårda kritiken mot delfinshowerna under många år – inte minst från World animal protection. 

Är det helt enkelt så att det handlar om business as usual med fortsatt klirr i kassan från biljettintäkter, som nu efter flyttbeskedet inte störs av lika högljudda klagomål från djurskyddshåll som tidigare?

Transparens behövs

Så illa tror vi inte att det är, eftersom det finns uttalanden från Kolmården om att det pågår ett arbete med att försöka omplacera de 11 delfinerna. Däremot finns det såvitt vi vet fortfarande efter två år ingen handlingsplan för hur delfinerna ska omplaceras och när delfinariet ska stängas. 

Parks and resorts skulle kunna öka sin trovärdighet med en sådan offentlig transparens. Exempelvis med uppdateringar om förberedelserna för flytten från på Kolmårdens hemsida. Vi utgår från att ni förbereder delfinerna för deras framtida liv, men är det för ett fortsatt onaturligt liv med djurshower i andra delar av världen eller är det för ett liv i ett havsreservat där de äntligen kan få leva som delfiner?

Delfinernas nya hem måste vara en djurvänlig, naturlig livsmiljö. Det är inte acceptabelt att de även i fortsättningen används i delfinshower. I SVT:s nya dokumentärserie Djurparkskriget medverkar hjärnforskaren Lori Marino, som studerat delfiner under många år. Hon konstaterar att forskningen visar att delfiner inte mår bra i onaturliga bassängmiljöer som den i Kolmården.

Dags för pensionering

Men att delfinerna ännu inte har omplacerats räcker inte som svar på frågan varför delfinerna fortfarande deltar i shower. Det är inget djuretiskt hållbart argument att hänvisa till att det behövs intäkter för att sköta delfinerna tills delfinariet stängts. 

All form av underhållning med vilda djur som delfiner rimmar mycket illa med ett seriöst djurparksuppdrag, som bör vara inriktat mot att bevara hotade djurarter med största respekt för deras naturliga beteenden. Delfiner är inte cirkusartister som ska underhålla människor med onaturliga konster. Flasknosdelfinerna i Kolmården är dessutom inte heller utrotningshotade.

Kolmårdens delfiner borde snarast pensioneras från att delta i shower och all annan form av underhållning i väntan på flytten. En sådan pensionering skulle kunna ge Parks and resorts mycket goodwill, som en föregångare i djurparksbranschen med en modern djuretisk inställning till delfiner.

Konkret handlingsplan

Vi uppmanar Parks and resorts att sätta delfinernas välfärd i fokus – både efter flytten och nu medan de fortfarande är kvar i Kolmården. För det krävs en konkret handlingsplan som garanterar att de flyttas till en naturlig livsmiljö och att de i väntan på flytten inte behöver delta i några fler delfinshower. 

World animal protection har mycket expertkunskap på det här området. Bland annat stödjer vi djurvänliga, skyddade områden för delfiner och andra vilda djur runt om i världen, i så kallade wildlife heritage areas. Vi sätter oss gärna ner med Parks and resorts för en dialog om en djurvänlig framtid för delfinerna – långt borta från begränsande bassänger och cirkusföreställningar. 

Det är hög tid att stänga igen biljettkassan i Kolmårdens delfinarium! 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV