Radar · Inrikes

Vårdförbundet går ut i strejk för kortare arbetstid

Klockan elva på tisdagen inledde Vårdförbundet sin strejk för kortare arbetstid. Strejken omfattar universitetssjukhusen i fem regioner, samt Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Orsaken till strejken är att Vårdförbundet och SKR/Sobona inte har lyckat nå en huvudöverenskommelse. Ett av kraven är långsiktig lösning med kortare arbetstid, som Vårdförbundet kräver.

Vårdförbundet vill ha 75 minuters förkortad arbetstid per vecka, en kvart om dagen, eller runt åtta dagar på ett år. Detta finns i kollektivavtal Vårdförbundet tecknat i privat sektor och hos fackförbundet Kommunal, enligt Vårdförbundet.

– Vi har inte alls velat hamna här, utan har hoppats i snart ett halvår att Sveriges kommuner och regioner skulle möta oss i våra krav. Men inte ens en kvart om dagen vill SKR minska vår arbetstid med. De ser hellre att vi strejkar. Jag är besviken på det, men vi står fast. Vi behöver kortare arbetstid och vi har allmänhetens stöd i det, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV