Radar · Miljö

Supermiljöbloggen/ETC: Timbro tog emot oljepengar

Fabrik.

Timbro har tagit emot oljepengar för att sprida desinformation i klimatdebatten, rapporterar Dagens ETC och Supermiljöbloggen. 

De båda publikationerna skriver att de gått igenom hundratals fax, mail och kopior på transaktioner, där det framgår hur hundratusentals kronor slussats till den svenska tankesmedjan Timbro, delvis direkt från oljebolaget Exxon för att påverka den svenska opinionen. Men också via Atlas network, en amerikansk konservativ tankesmedja ETC och Supermijöbloggen skriver i årtionden förvillat och sått tvivel i klimatfrågan. 

Supermiljöbloggen och ETC sätter överföringarna som skedde på 1990-talet i samband med att många högerpartier i västvärlden tonat ned sin oro för växthuseffektens ödesdigra konsekvenser, däribland svenska moderaterna. Atlas network ska även under 2000-talet fortsatt knyta svenska högerprofiler till sig och har de senaste åren delat ut generösa stipendier.

ETC och Supermijöbloggen skriver vidare att PM Nilsson, Timbros nuvarande vd, inte velat ställa upp på intervju. Men att han skriver i ett mejl att ”Timbro prioriterar klimatomställningen högt – det är viktigt att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp och att användningen av fossila bränslen trappas ned snabbt”.

Pressekreteraren Ebba Koril säger till publikationerna att Timbro idag inte tar emot några bidrag från andra finansiärer och att verksamheten är självständig och är helt finansierad av Stiftelsen Fritt näringsliv, som i sin tur är finansierade från Svenskt näringsliv. Frågor om 1990-talet hänvisar hon “till dem som var ansvariga då”. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV