Radar · Utrikes

Skogsbränder lamslår Chile – över 50 döda

Svåra skogsbränder härjar i Chile.

Över 50 personer har omkommit i skogsbränder som rasar i Chile, och dödssiffran väntas stiga. "Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof", säger en borgmästare i det drabbade området.

Ett stort antal bränder rasar i landet sedan i fredags, och mest utsatta är Viña del Mar och Valparaíso. President Gabriel Boric har utlyst katastroftillstånd med utegångsförbud för att kunna använda alla tillgängliga resurser för att släcka bränderna. Många har också evakuerats när bränderna närmat sig städer.

Under lördagseftermiddagen lokal tid kämpade räddningstjänsten fortfarande 29 bränder medan 40 var under kontroll. Tidigare uppgavs att över 90 bränder med en omfattning på totalt 43 000 hektar rapporterats. Den torra luften och temperaturer på 40 grader försvårar arbetet.

Macarena Ripamonti, borgmästare i Vina del Mar, beskriver situationen som historiskt svår.

– Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, en situation av detta slag har aldrig inträffat i Valparaiso-regionen.

Bränderna drivs på av den värmebölja och torka som råder i de södra delarna av Sydamerika, delvis till följd av väderfenomenet El Niño. Forskare varnar också för att klimatförändringar leder till ökad risk för extrema väder.

Samtidigt som Chile och Colombia befinner sig i en kamp mot de stigande temperaturerna riskerar värmeböljan att fortsätta vidare in över Paraguay och Brasilien.