Radar · Inrikes

Kommun kritiseras – ratade Förintelsens minnesdag

Ljuständning på Raoul Wallenbergs torg på Förintelsens minnesdag.

Höganäs kommun valde i år att inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag eftersom man var rädd att det kunde uppfattas som ett ställningstagande i kriget mellan Israel och Hamas. Ett beslut som väckt starka reaktioner.

Den 27 januari i år var det Förintelsens minnesdag – en dag som Höganäs kommun tidigare har uppmärksammat. Men i år valde man att avstå från arrangemang på grund av ”det som händer i kriget just nu”, skriver tidningen Dagen.

– Konflikten som pågår gör att det kan uppfattas som att vi som kommun tar ställning eller väljer sida, säger förvaltningschefen på kommunens kultur- och fritidskontor Anneli Sjöborg till tidningen.

Beslutet att inte uppmärksamma minnesdagen har väckt stark kritik. Flera liberala politiker gick ut i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad och kritiserade beslutet och beskrev det som ”omdömeslöst och oacceptabelt”.

”De skäl som anges är hårresande, att människor skulle kunna missförstå hedrandet av de miljontals judar, romer, polacker, funktionshindrade och oliktänkande som mördades i koncentrationsläger”, skriver de i debattartikeln.

Även på nationellt håll har kritik kommit. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) delar inte kommunens bedömning om att man tar ställningen i konflikten.

Liljestrand skriver i en kommentar till Dagen att Förintelsen ”måste ha en särskild ställning i vårt kollektiva minne” och säger att det är ”ett vaccin mot att historien ska upprepa sig”.