Radar · Miljö

Italien genomlider torr vinter för tredje året i rad

Vattennivån är låg i många sjöar och vattenmagasin i Italien på grund av en torr vinter.

I Italien har milda och torra vintrar blivit ett återkommande problem. På Sardinien har bevattningsförbud införts och på Sicilien har det senaste halvåret varit det torraste på över ett sekel. 

Liksom på flera håll i södra Europa är Italien hår drabbat av förändrade vädermönster i klimatkrisens spår. De senaste två vintrarna har varit extremt torra, och även denna vinter har varit torrare än vanligt. 

Allvarligast är läget i södra delarna av landet, rapporterar Euronews. På Sicilien har det regnat betydligt mindre än normalt fem månader i rad och det senaste halvåret har varit det torraste som registrerats på ön på över ett sekel.

Även på Sardinien är läget allvarligt, med vattenreservoarer som bara är fyllda till hälften av sin kapacitet. Det har gjort att man tvinats vidta en rad åtgärder, såsom bevattningsförbud. 

Landets lantbruksorganisation Coldiretti ser med oro på utvecklingen. Förra året gjorde jordbrukssektorn i landet en förlust på sex miljarder euro. Men det som oroar mest är inte bara torkan, utan extremvädret. Under 2023 registrerades i genomsnitt nio extremväderhändelser per dag i landet, såsom hagel, tornados, skyfall, värmeböljor, kyla med plötslig frost och stormar.

”Jordbruket är den ekonomiska verksamhet som mer än någon annan upplever konsekvenserna av klimatförändringarna dagligen”, skriver Coldiretti

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV