Radar · Inrikes

Hundratals demonstrerade mot SVT:s och SR:s ”indoktrinering”

Arrangörerna för demonstrationen menade att SVT och SR ska ha ”extremister som går de internationella finansintressenas ärenden” bland sina anställda.

Personer från extremhögern, den så kallade frihetsrörelsen och det konspirationistiska partiet knapptryckarna demonstrerade under lördagskvällen utanför TV- och radiohusen i Stockholm. Ett av budskapen var ”stoppa indoktrineringen”, rapporterar Expo.

Demonstrationen ska ha samlat flera hundra personer och var den andra så kallade ”Kärleksmanifestationen” som arrangeras av en person med sin bakgrund i den konspirationistiska så kallade Frihetsrörelsen, skriver Expo

Medarrangörer var också det konspirationistiska partiet Knapptryckarna samt de högerextrema alternativmedierna SwebbTV och Frihetsnytt. 

I talen krävdes bland annat att Hanna Stjärne (vd för SVT) och Cilla Benkö (vd för SR) ska sparkas, då dessa bolag enligt arrangörerna ska ha ”extremister som går de internationella finansintressenas ärenden” bland sina anställda journalister. 

Talarna krävde också att rapporteringen om ”vaccinernas biverkningar, NATO, migrationen, klimatet och könsfrågor ska bli saklig och allsidig”, skriver Expo.

Fantasier om övertagande

Demonstrationen ska enligt polisen ha gått relativt lugnt till. Flera poliser ska ha blockerat SVT-husets entré för att förhindra försök att ta sig in i huset.

Enligt Expo har partiet Knapptryckarnas ledare Ulf Bejerstrand under senare delen av 2010-talet varit en notorisk förintelseförnekare. I en av sina livesändningar på Youtube har han också talat om att vi framtiden kan komma att se ett våldsamt övertagande av public service, inspirerad av en ungersk åsiktsfrände.

– Först var det snällt, sen gick det våldsamt till och slutade med att man sprängde dörrarna, rusade in och slängde ut alla därifrån och övertog tv och radio. Det är inget jag uppmanar till men det kan mycket väl bli så, säger han i livesändningen enligt Expo.