Radar · Djurrätt

Fiskenät dödar hundratals tumlare

Många tumlare fastnar i fiskenät världen över vilket gör att de drunknar och dör.

På närmare tjugo år har tumlarna i Öresund och Kattegat halverats. En av orsakerna till minskningen är att hundratals tumlare fastar i fiskenät.

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet har räknat ut att max 24 tumlare kan fastna som bifångst i fiskares nät för att populationen inte ska minska. Men nästan 900 tumlare dör varje år när de simmar in och söker efter mat i näten, vilket gör att de fastnar och drunknar, rapporterar SVT.

Som det ser ut idag har populationen i Bälthavet halverats, från 28 000 tumlare till 14 000 på drygt tjugo år. Antalet tumlare i Öresund och Kattegatt har reducerats till enbart 500 individer.

– Det går verkligen stuprätt utför och det måste vidtas åtgärder, säger Julia Carlström, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och som forskar på just Bälthavspopulationen, till SVT.

Det finns åtgärder som kan göras för att vända den negativa trenden. Forskarna talar om vikten av marina naturreservat och förbud mot fiske i vissa områden. En annan viktig sak som kan införas är att sluta fiska med bottengarn i tumlartäta områden, eller åtminstone använda ljudskrämmor på näten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV