Radar · Miljö

EU-valet: De flesta partier prioriterar miljöfrågor – färre vill se bindande mål

Sju av åtta riksdagspartier uppger att klimat och miljö bör vara ett av EU:s prioriterade områden kommande fem år, uppger Världsnaturfonden WWF, som även pekar på att till exempel endast tre ställer sig bakom bindande mål för att skydda naturområden.

Inför valet till Europaparlamentet den 9 juni har Världsnaturfonden WWF genomfört en enkät om hur de svenska riksdagspartierna planerar att agera för klimatet och biologisk mångfald i EU. En viktig fråga, uppger miljöorganisationen i ett pressmeddelande, är att EU efter valet ska fatta beslut om unionens klimatmål till 2040. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att EU ska vara klimatneutralt till dess. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill att utsläppen ska minska med 95 procent. Sverigedemokraterna vill att utsläppen minskar med mindre än 90 procent. Moderaterna och Kristdemokraterna vill inte ange någon siffra.

– För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste utsläppen minska fortare. EU måste ta ansvar och visa att det går att bli klimatneutral till 2040. Beslut som fattas de kommande åren avgör vilken värld vi och framtida generationer kommer att leva i, skriver Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

På frågan om partierna vill se rättsligt bindande mål om att skydda naturområden för alla EU:s medlemsstater svarade V, MP och L ja. S, SD, M, C och KD svarade nej. På frågan om partiet vill öka investeringar i naturen till minst 50 miljarder euro per år uppgav V, C och MP ja. Även S, M och L vill öka jämfört med i dag, men inte ange specifik siffra. SD och KD vill inte öka.

En undersökning på uppdrag av EU-institutionerna från i fjol visar att personer i Sverige anser att åtgärder mot klimatförändringarna är EU-parlamentets viktigare fråga. I hela EU hamnar frågan på en tredje plats, rapporterar Altinget. På första plats sett till alla länder ligger fattigdomsbekämpning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV