Glöd · Debatt

Var en djurvän – bojkotta Max Mara

Om färre köper päls kan miljoner djur slippa leva som de här minkarna.

Minkfarmerna är på väg bort från EU, men än så länge får man se upp när man köper kläder. Klädkedjan Max Mara är ett av de företag som fortfarande använder djurpäls och orsakar att djur föds upp i trånga gallerburar, skriver Camilla Bergvall och uppmanar djurvänner till bojkott.

DEBATT. Innan jul dödades några av de sista minkarna på Sveriges pälsdjursfarmer. Regeringen har äntligen valt att inrätta ett avvecklingsstöd, som ger farmerna incitament att sluta med sin verksamhet innan EU förbjuder det helt. Men tills dess att pälsindustrin är avvecklad i hela Europa måste konsumenter göra medvetna val vid inköp av kläder.

Sedan Djurens rätt började mäta opinionen emot pälsdjursuppfödning, för mer än tio år sedan, har den varit stabil på 70 till 80 procent som vill förbjuda minkfarmer. Under 2023 avslutade Djurens rätt det framgångsrika medborgarinitiativet Fur free Europe som syftar att både förbjuda produktion av, och handel med, päls i industriell skala i hela EU. Men innan en sådan lag har trätt i kraft är det upp till oss alla som konsumenter att välja bort pälsprodukter. 

Den mesta av pälsen som importeras och säljs i Sverige kommer dock från andra världsdelar, från produktionsformer som inte är lagliga här. Päls från mårdhundar, som här inte får hållas i fångenskap, och rävar, som måste ha grävmöjligheter i Sverige, är de vanligaste pälsdetaljerna i butik. 95 procent av dem föds upp i trånga gallerburar utan någon sysselsättning. 

Fortfarande använder lyxföretag som Max Mara djurpäls, och Djurens rätt har därför startat en global kampanj mot dem. Det är företag som Max Mara som orsakar djur lidande i trängsel i kala gallerburar.

Det kan anses märkligt att produkter som inte är förenliga med svensk djurskyddslag får säljas i Sverige, men tills handel med päls förbjuds inom EU behöver vi vara noga med att ta reda på vad det är vi köper. Genom att göra medvetna val kan du säga nej till denna plågsamma industri. Vi ser att efterfrågan på pälsprodukter, genom konsumentkraft, minskar runt om i världen. Det räddar miljontals liv som slipper leva sina korta liv i trånga burar innan de dödas för sin päls.

Dessutom blir syntetisk päls alltmer lik pälsen som suttit på ett djur, och djurpäls säljs allt billigare från överfulla lager, vilket kan göra det svårt för den enskilda att veta vad det är man köper. Välj bort djurpäls genom att ta hjälp av de här tipsen:

  • Om pälsstråna sitter på något som liknar hud, istället för tyg, så kan du anta att pälsen kommer från ett djur.
  • Avslutas pälsstråna i spetsiga hårtoppar så är de ofta från djur ursprungligen, de syntetiska ser mer ut som att de är kapade i en maskin.
  • Om du eldar på ett av stråna och det luktar hår, är sannolikheten stor att det är äkta päls, medan om det troligen är syntetiskt om det luktar plast.

Men det bästa sättet att vara säker på att du inte får med dig päls hem är att handla från ett företag som är anslutet till pälsfria listan (Fur free retailer program) som därmed aktivt tar avstånd från päls och granskas av djurskyddsrörelsen. Övriga frivilliga märkningar som finns på enstaka produkter är inte alltid tillförlitliga, och ger i dag för lite information för att göra medvetna val i butik. Produkter som enbart innehåller en detalj av päls behöver inte märkas alls, trots att det kan vara en hel chinchilla som fått sätta livet till för just den produkten.

Fram tills vi har ett heltäckande förbud mot päls i Sverige och EU kommer flera miljoner djur trängas i gallerburar och dödas endast för att förvandlas till klädesplagg och detaljer på mössor, jackor, handväskor och skor. De dödas under vintern, när de har som tjockast päls för att klara av kylan. 

Den enda rekommendation vi kan ge är att välja bort pälsdetaljerna och att handla på företag som är med i pälsfria listan. Vi får inte låta trender och lyxkonsumtion på Max Mara göra oss blinda för pälsdjurens obehagliga verklighet. Var en djurvän – bojkotta Max Mara.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV