Radar · Miljö

Studie: skidsäsongen i USA har blivit upp till sju dagar kortare

Även i Europa blir skidsäsongen kortare och snöfattigare.

Sedan mitten av 1900-talet har skidsäsongen i USA kortats med fem till sju dagar, tack vare mildare vintertemperaturer och mindre snö, visar en ny studie. 

– Klimatförändringarna är en pågående affärsverklighet för skidbranschen och turistsektorn, säger Daniel Scott, forskare på University of Waterloo i Kanada och en av de som gjort studien, till The Guardian

Den kortare skidsäsongen leder till minskande intäkter för branschen, som dessutom tampas med ökande kostnader för snökanoner. Studien uppskattar att branschen på grund av detta förlorar i genomsnitt 252 miljoner dollar varje år. 

Den senaste vintern har varit ovanligt varm på många håll, inte bara i USA, utan även i Frankrike, Österrike, Schweiz och Italien. Sara Burdon, kommunikationschef på franska skidorten Morzines turistkontor säger till Euronews att veckorna kring jul och nyår var en svår period med lite snö på marken. 

– Vi kunde inte använda snökanonerna eftersom temperaturen inte var tillräckligt låg, förklarar hon för nyhetssajten.

På flera håll har skidorter nu börjat utveckla alternativa aktiviter, för att kunna erbjuda turisterna upplevelser även under snöfattiga vintrar. 

Den lilla skidorten Métabief, 45 minuter från Lausanne, är en pionjär, som erbjuder aktiviteter såsom en pulkabacke öppen hela säsongen, vinter-mountainbike, grottvandring och guidade ridturer.

– Vi måste se till att människor kan fortsätta att göra många vinteraktiviteter. Det är bättre att vi gör det nu, för om 10 år, vem vet? säger Sylvain Authier, chef för backarna vid Métabief till EU:s strategi för alpregionen (EUSALP), rapporterar Euronews.