Radar · Miljö

Klimatprotest mot Preem som huvudsponsor för Vasaloppet

Samuel Jarrick och Terese Nilsson klädde ut sig till Snöängel och oljebolagsdirektör för att protestera mot att oljebolaget Preem är huvudsponsor för Vasaloppet.

Plusgrader och dåliga snöförhållanden rådde under Vasaloppet som under söndagen kördes för hundrade gången. Vid målgången i Mora passade aktivister från Extinction rebellion på att göra aktioner för att protestera mot att oljebolaget Preem är huvudsponsor för loppet. 

Två plusgrader visade väderapparna för Mora och sälen under söndagen. I SVT:s direktsändning av loppet syntes en grådisig himmel med fukten tydligt hängande i luften. Spåren beräknades inte hålla för alla deltagare.

– Det är inte bra idag, säger veteranåkaren Kenneth Karlsson, 77 år, som kör Vasaloppet för 32:a gången, till SVT:s reporter. 

På grund av klimatförändringarna så blir snösäsongen allt kortare i Sverige och vårens intågande kommer allt tidigare, något som givetvis drabbar skidsporten i stor utsträckning. Ändå är oljebolaget Preem – som de skriver på sin hemsida – ”stolt huvudsponsor av Vasaloppet sen 2009”.

Det är detta som Extinction rebellion protesterade mot i Mora. Genom ett performance där de klädde ut sig till oljebolagsdirektörer och snöänglar som tar sig fram genom blötsnön på Moras gator ville de visa på hur klimatförändringarna leder till snöbrist och uppmana Vasaloppet att säga upp Preem som huvudsponsor. 

– Vi läser i Falu-Kuriren dagen före Vasaloppet att arrangörerna höjt beredskapen mot klimataktivister. Det står att ”protesterna främst har handlat om arrangörernas samarbete med oljebolaget Preem”, samt en redogörelse kring Vasaloppets strategi kring klimataktivister. Däremot ställs ingen fråga kring samarbetet med oljebolaget. Ser Vasaloppet – och media – inte problemet med att en green-washande fossildrake är huvudsponsor till ett skidlopp – samtidigt som snön smälter i en allt mer rasande takt i klimatförändringarnas spår? En klimatkris tvångsmatad av sådana som Preem, säger Samuel Jarrick som deltar i aktionen, i ett pressmeddelande.

Preems produktion av fossila drivmedel för 2022 uppgick till 16,4 miljoner kubikmeter, vilket i förbrukarledet leder till utsläpp på 47,9 miljoner ton koldioxid. Produktionen av förnybara bränslen låg på 341 000 kubikmeter, det vill säga två procent av den totala produktionen.

Som jämförelse låg Sveriges territoriella utsläpp för 2021 på 48 miljoner ton koldioxid. När konsumtionsbaserade utsläpp räknas med hamnar siffran på 79 miljoner ton (för år 2020). 

– Trots att vi vet hur förödande fossilindustrin är för klimatet tillåts fossiljättarna att göda oss med en skev och kraftigt vinklad bild av sin verksamhet. Sminkad eller ej – en gris är en gris och fossilindustrin har i decennier vetat om vilken skada deras verksamhet gör – och det vet Vasaloppet också. Vi kan inte låta lögnerna spridas oemotsagda. Därför är vi här idag för att på ett lekfullt sätt ge vår bild av vad som sker. Det är dags för Vasaloppet och Preem att gå skilda vägar, säger Terese Nilsson, en annan av aktivisterna, i pressmeddelandet.