Radar · Migration

Åtal mot besättning på räddningsfartyg läggs ner – efter sju år

Efter sju är lägger åklagare ner åtalet mot ett räddningsfartygs besättning.

Italienska åklagare har lagt ner ett åtal som riktats mot besättningsmedlemmar på räddningsfartyget Iuventa och som påbörjades redan 2017. Efter sju år konstaterar åklagarna själva att det inte finns tillräckligt med bevis och yrkar på att det konfiskerade fartyget ska lämnas tillbaka, rapporterar Infomigrants.

Det var under 2017 som åklagare väckte åtal mot besättningen på fartyget Iuventa. De misstänktes för att ha agerat som en ”taxi” för migranter snarare än att ha räddat dem, och för att ha samarbetat med libyska människosmugglare. 

Men några konkreta bevis presenterades inte, trots att åklagaren år 2017 menade att det fanns ”allvarliga bevis på skuld.”

Att åtalet nu läggs ner och fartyget kan lämnas tillbaka tas emot med blandade känslor från den tyska frivilligorganisation Jugend rettet som äger fartyget. 

– Vi är glada över att Åklagarmyndigheten har ändrat uppfattning efter sju år, men det borde inte fungera på det här sättet enligt rättsstatsprincipen. Åtalspunkterna bör formuleras först efter en fördjupad utredning och insamling av alla tillgängliga bevis, sa Francesca Cancellaro, en av advokaterna som representerar organisationen, enligt Infomigrants

Hon konstaterar vidare att ”starta en rättegång utan det nödvändiga grundarbetet är orättvist och tynger de tilltalade orättvist.”

Försvaret ska redan 2019 ha lagt fram alla bevis och handlingar som funnits och mot bakgrund av dessa yrkat på att åtalet läggs ner – samma material som åklagarna sedan lutat sig mot när de beslutat att lägga ner fallet flera år senare.

– Det ser ut som att åklagarmyndigheten inte ens har granskat bevis, och istället väljer att starta en rättegång trots bristen på väsentliga grunder, säger hon enligt Infomigrants.

Dariush Beigui, en av de åtalade, sa att han kände sig ”lättad och ledsen på samma gång”:

– Om åklagarna hade undersökt bevisen i början, skulle de aldrig ha fått tillstånd att beslagta Iuventa och vi skulle ha besparats sju år av stress. Ena ögat gråter och det andra skrattar,” sa han enligt Infomigrants.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV