Radar · Integritet

Utredare ger grönt ljus för poliskameror med ansiktsspårning

skylt som varnar för kameraövervakning

Polisen bör få speciella kameror som använder AI för automatisk ansiktsigenkänning. Det föreslår regeringens utredare, som har snabbutrett frågan under sex månader, rapporterar TT.

Den nya tekniken, som redan används i länder som Kina och Storbritannien, ska användas för att söka misstänkta för terrorattacker eller andra brott som ger minst fyra års fängelse. Andra områden som polisen föreslås använda kamerorna till är för att söka försvunna personer och offer för människohandel.

Kamerorna ska kunna användas i realtid på allmän plats av polisen och säkerhetspolisen i enlighet med EU:s nya AI-förordning.

De andra delarna av utredaren Kazimir Åbergs förslag är polisen ska få använda material från vägtrafikkameror och trängselskattkameror, samt att det ska bli lättare för polisen att övervaka gator och torg, framför allt för att kunna göra en automatisk igenkänning av registreringsnummer, skriver TT.

Kritik från Amnesty

Övervakning genom ansiktsigenkänning har kritiserats av bland annat Amnesty international, som varnar för att tekniken används redan i dag av stater som för att rikta in sig mot ”enskilda individer eller grupper med hänvisning till kännetecken som kön, etnisk tillhörighet och hudfärg, utan rimlig misstanke om att individerna har begått något brott”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV