Radar

Hundratals kandidater drar sig ur franska valet

Efter högerextrema Nationell Samling (RN) ledning i den första omgången av det franska parlamentsvalet har 218 kandidater dragit sig ur valet för att förhindra att RN får en absolut majoritet i söndagens slutomgång. De flesta av dessa kandidater kommer från vänsterkoalitionen Nya Folkfronten och Macrons koalition Tillsammans.

De kandidater som drar sig ur var de som kom på tredje plats i första valomgången och skulle behövt möta Nationell samlings kandidater som hade kommit etta eller tvåa. Genom att dra sig ur valet lämnas väljarna med två alternativ: RN-kandidaten eller den andra kvarvarande kandidaten.

Av de 218 kandidater som drog sig ur valet, tillhörde 130 vänstern och 82 Tillsammans. Målet är att förhindra RN från att uppnå en absolut majoritet i nationalförsamlingen, rapporterar Euractiv.

Beslutet att dra sig ur skulle fattas senast klockan 18 på tisdagen. In i det sista var det oklart hur Macrons kandidater skulle agera. Regeringens officiella linje var något oklar, med premiärminister Gabriel Attal som sa att ”inga röster ska gå till RN” men utan att ge tydliga instruktioner om vänsterkandidaten från La France Insoumise, LFI.

Det konservativa högerpartiet Republikanerna gav inga röstinstruktioner och uppmanade inte sina tredjeplacerade kandidater att dra sig ur. Endast Nya Folkfronten gjorde det klart att alla deras kandidater skulle dra sig ur för att minska RNs chanser och i de flesta fall för att stödja pro-Macron-kandidaten.

Uppskattningar visade att RN skulle kunna vinna en absolut majoritet på 289 av 577 platser om inga tredjeplacerade kandidater drog sig ur. Nya undersökningar menar nu att extremhögern kan stoppas från egen majoritet, med 240-250 platser.

Nationell Samlings frontfigur Marine Le Pen har kallat avhoppen ett ”förakt för väljarna” i en intervju med den franska radiokanalen France Inter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV