Radar · Miljö

Vatten lyxvara när Katalonien går in i nödläge

En uttorkad vattenreservoar norr om Barcelona i Katalonien.

Lyxturister utpekas som de kanske värsta syndarna när Katalonien nu går in i nödläge på grund av extrem torka. Hårda regler kring vattenförbrukning införs för stora delar av regionen.

Skogsbränder, jordbruksförluster och brist på dricksvatten. Medelhavsregionen är särskilt utsatt för klimatförändringar, enligt FN:s klimatpanel IPCC. En av de värst drabbade områdena är spanska Katalonien, som i flera månader förberett sig inför de restriktioner i tre faser man nu inför. Totalt påverkas närmare sju miljoner människor och 202 kommuner, rapporterar La Vanguardia.

Katalonien befinner sig i nödläge på grund av extremtorkan, enligt ett dekret som godkändes av regionstyret La Generalitat på torsdagen.

Som en del av åtgärderna ska Kataloniens största stad Barcelona nu använda grundvatten där det går, exempelvis för att städa gator och viss bevattning, rapporterar El País.

Inför vattengräns

Trots detta kommer delar av trädbeståndet inte att överleva, konstaterar stadens borgmästare Jaume Collboni, enligt El País.

Från och med månadsskiftet sätts ett tak på 200 liter vatten per person och dygn i de påverkade områdena. För många invånare är det inget problem – den genomsnittliga Barcelonabon förbrukar drygt 160 liter vatten dagligen. Men turistsektorn ligger sämre till, uppger det lokala styret som hänvisar till statistik från 2016.

På de femstjärniga hotellen i Barcelona ligger den genomsnittliga förbrukningen på över 545 liter per person. Och på fyr- och trestjärniga hotell ligger siffrorna på drygt 373 respektive 232 liter. Den höga förbrukningsnivån förklaras framför allt av de många poolerna och bubbelbaden, enligt El País. På hotellrummen kommer gäster också mötas av skyltar där de uppmanas att spara på vattnet.

Pooler med saltvatten?

Nödläget innebär bland annat ett förbud mot att fylla pooler med färskvatten i hela regionen under restriktionernas första fas, med undantag för pooler som tillhör idrottssektorn, skriver La Vanguardia. För att komma runt detta undersöker turistsektorn möjligheten att i större utsträckning använda havsvatten till hotellens pooler.

För att minska vattenförbrukningen kan de lokala styrena även komma att minska trycket i vattenkranarna. Duschar på stränder och vattenlekar förbjuds helt. Även lantbrukare, boskapsuppfödare och industrier påverkas av restriktionerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV