Radar

Scholz uppmanar till motstånd mot högerextremism

Förbundskansler Olaf Scholz varnar för det högerextrema partiet AfD.

Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz varnade för det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD) i ett parlamentstal på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

På parlamentssessionen för att hedra minnet av Förintelsen uppmanade Olaf Scholz  alla demokratiska partier över hela det politiska spektrumet att stå enade mot hoten mot demokratin. Scholz betonade Tysklands nazistiska förflutna och uppmanade de tyska väljarna att ta avstånd från det högerextrema partiet AfD, rapporterar Deutsche Welle.

I sitt tal till oppositionsledaren Friedrich Merz från det mitten-högerorienterade Kristdemokratiska unionen (CDU) sa Scholz, som tillhör Socialdemokraterna (SPD):

”Vi måste stå enade som demokrater. Vi i Tyskland har en uppgift med tanke på vår historia. Som demokrater vill vi visa att vi kommer att stoppa denna trend, och vi kommer att göra det tillsammans.” och riktade sig mot AfD som växer i opinionsmätningar-

Scholz gav även sitt stöd till de hundratusentals människor som den senaste tiden protesterat mot AfD och högerextremism. Demonstrationerna startade efter avslöjanden om möten mellan AfD-tjänstemän och nazister för att diskutera ”återvandring”. En  fråga som även drivs av Sverigedemokraterna.

”När konferenser hålls på lantgårdar i detta land för att diskutera hur en del av befolkningen kan drivas ut från detta land – med ’återvandring’ som nyckelord – påminner det om de mörkaste tiderna i tysk historia,” sade Scholz..

”De som förblir tysta är medskyldiga,” fortsatte han.

”Nära band till Ryssland och antisemitism”

Även CDU:s ledare Friedrich Merz gav stöd för demonstrationerna mot högerextremism och fördömde AfD.

”Främlingsfientlighet, antisemitism och nationalism går hand i hand med er, liksom nära band till Ryssland och en djupt rotad anti-amerikanism,” sade Merz riktat mot AfD.

 ”Det räcker nu. Ni är inte ett ’alternativ för Tyskland’ – ni skulle vara det slutgiltiga förfallet för Tyskland, inte bara ekonomiskt, utan framför allt moraliskt”,

Samtidigt anklagade Merz koalitionsregeringen med Scholz i spetsen för att ha skapat förutsättningarna för högerextremismens framväxt.

”Inte alla AfD-väljare är högerextremister,” sade han. ”Men de är alla mycket frustrerade.”

Det förväntas att högerextrema partier kommer att öka sitt inflytande i Europaparlamentsvalet senare i år. AfD har länge åtnjutit framgång och enligt de senaste opinionsundersökningarna placerar de sig på andra plats med 23%. Det är en ökning från 10,3% i Tysklands senaste val 2021

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV