Radar · Miljö

Risk för tipping points ökar även vid tillfälliga toppar i klimatet

En båt ligger på en helt uttorkad flodbädd

Även om jordens medeltemperatur bara tillfälligt överstiger 1,5 graders uppvärmning ökar risken för tröskeleffekter, visar en ny studie, rapporterar Carbon brief

Det är välkänt att risken för så kallade tipping points ökar om den globala temperaturen höjs mer än 1,5 grader över förindustriella nivåer. 

Tipping points, eller så kallade tröskeleffekter, innebär att jordens system kollapsar så att de inte kan repa sig, exempelvis att isarna på polerna smälter vilket leder till ytterligare konsekvenser på jorden.

I en ny studie undersöker forskarna hur jorden skulle påverkas av en tillfällig höjning av medeltemperaturen över 1,5 grader. Sådana tillfälliga uppvärmningar skulle kunna inträffa om det sedan gick att sänka temperaturen exempelvis med hjälp teknik, som till exempel koldioxiduppfångning.

Det visar sig att även tillfälliga höjningar skulle kunna orsaka tröskeleffekter. Och ju längre medeltemperaturen är högre än 1,5 graders uppvärmning och ju högre topptemperaturen är, desto större risk för tipping points, konstaterar forskarna.

45 procents risk

I det mest pessimistiska scenariot i studien når den globala uppvärmningen 3,3 grader i slutet av århundradet – i linje med klimatpolitiken från 2020 – innan temperaturen med hjälp av teknik blir lägre än 1,5 grader under perioden 2100-2300. 

Enligt det scenariot är det 45 procents risk för tröskeleffekter innan år 2300, rapporterar Carbon brief.

Av alla jordens system är det mest troligt att Amazonas kollapsar först eller möjligtvis havsströmmarna i Atlanten (AMOC) där golfströmmen ingår, anser forskarna. Det skulle kunna ske inom de kommande 50-200 åren respektive 15-300 åren, beroende på scenariot.

”Hålla sig till Parisavtalet”

Annika Högner är medförfattare till studien och forskare vid Potsdam institute for climate impact research (PIK), där den svenska klimatforskaren Johan Rockström är chef.

Hon säger till Carbon brief att studien ”understryker vikten av att hålla sig till Parisavtalets temperaturmål”.

Forskaren David McKay vid University of Exeter’s global systems institute har forskat mycket om klimatets tröskeleffekter, men har inte medverkat i denna studie. 

Han uttrycker tveksamhet till vissa scenarier bland annat eftersom det finns debatt om huruvida det är genomförbart att få bort så mycket koldioxid från atmosfären att detta skulle kunna sänka temperaturen. 

Men han håller med Annika Högner om vikten av att hålla sig inom 1,5 graders uppvärmning. 

– Detta arbete gör det tydligt att varje bråkdel av uppvärmning ökar risken för tipping points, även om den globala temperaturen sjunker, och understryker behovet av akuta utsläppsminskningar nu som inte förutsätter omfattande koldioxidavlägsnande senare, säger han till Carbon brief.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV