Radar · Mänskliga rättigheter

Anti hbtq-lag står fast i Uganda

I dag avslog författningsdomstolen kravet på att antigay-lagen skulle hävas.

Den anti-hbtq-lag som bland annat innebär dödsstraff för vissa samkönade handlingar står fast. Det beslutade Ugandas författningsdomstol under onsdagen, även om domarna fann att vissa bestämmelser inte överensstämmer med grundläggande mänskliga rättigheter, rapporterar Reuters.

Lagstiftningen är bland världens hårdaste antigaylagar och har fördömts av människorättskämpar. När lagen antogs i maj 2023 stoppade också Världsbanken ny utlåning till Uganda och USA införde visum- och reserestriktioner mot ugandiska tjänstemän.

Så kallad ”grov homosexualitet” kan straffas med döden och personer i samkönade förhållanden kan tvingas till livstids fängelse.

Aktivister säger att antigay-lagen har orsakat en våg av övergrepp mot hbtq-personer, inklusive tortyr, våldtäkt, arrestering och vräkning.

Två juridikprofessorer vid ett universitet i Kampala överklagade lagen tillsammans med flera rättsaktivister samt en grupp politiker från landets regeringsparti, rapporterar TT.  De har anfört att lagstiftningen strider mot medborgarnas grundlagsstadgade rättigheter.

Domstolen ger gruppen rätt i några avseenden, bland annat gällande den del av lagen som innebär att den som misstänker att någon har utfört homosexuella handlingar måste ange detta till myndigheterna. Den delen av lagen kränker individuella rättigheter, medger domstolen.

Men på det stora hela låter författningsdomstolen lagen vara kvar oförändrad. De som överklagade kan nu vända sig till Högsta domstolen, rapporterar Reuters