Radar · Utrikes

Amerikan smittades av fågelinfluensa från ko

En mjölkko i Texas kan ha smittat en människa med fågelinfluensa, vilket kan vara första gången något sådant har skett.

I USA har en person smittats av fågelinfluensa efter att ha varit i kontakt med mjölkkor som varit smittade. Aldrig förut har ett liknande fall konstaterats.

Det är första gången som smittan har förts via ko till människa. Dock har personen, som är hemmahörande i Texas, drabbats av lindriga symptom och håller på att tillfriskna, rapporterar Dagens nyheter.

Det amerikanska jordbruksdepartementet upptäckte i mars en högpatogen fågelinfluensa av typ H5N1 på fyra gårdar i delstaterna Texas och Kansas. De insjuknade korna verkar ha klarat av smittan relativt bra, med inga alternativt få avlidna djur.

Samma typ av fågelinfluensa är den som har smittat Texasbon. Det är ovanligt att människor smittas av fågelinfluensa men det har skett i över 800 fall världen över. Då har det handlat om andra, mer smittsamma och för människan mer farliga typer av fågelinfluensa.

– Att däggdjur smittas är något vi bör följa noggrant, eftersom sannolikheten att viruset genomgår förändringar som gör det mer anpassat till oss människor är något högre då. Så det här är något vi måste hålla ögonen på, säger Malin Grant, epidemiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, till Dagens nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV