Radar · Miljö

Fenomen boostar orkaner – kan bli extrem säsong

Prognosmakare har uttryckt oro för en extrem orkansäsong i Atlanten.

Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem.
– Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.

I nästan ett år har det varit ovanligt varmt i världshaven. I mars 2023 började temperaturerna i ytvattnet slå rekord – och så har det fortsatt i en utveckling som forskare stämplat som oroväckande.

– Temperaturerna kommer sannolikt fortsätta att stiga, vi brukar se en topp i mars för året, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.

– Men förra året hade vi en lika hög topp i augusti, det har aldrig hänt förut. Det är väldigt konstigt det som händer nu, det går utanför allt man har sett innan. Det har blivit mycket värre än vad man förutspått.

Koraller hotas

Kan man redan nu se effekter av de höga temperaturerna?

– En sak som sticker ut är att det amerikanska klimatinstitutet NOAA har infört tre nya nivåer på sin varning för korallblekning, tidigare hade de bara två, säger Kalén.

– Värmen får drastiska konsekvenser för koraller. Det är de ekosystem som är mest utsatta för värmen och förändringarna som sker. Går vi över en global uppvärmning på 2 grader under en längre tid kommer i princip alla korallrev att försvinna.

I Nordatlanten råder temperaturer som brukar uppmätas på sommaren. Det får prognosmakare att skruva på sig inför starten av orkansäsongen, fortfarande tre månader bort.

För att tropiska stormar ska bildas måste det vara varmt i havet.

– Orkanerna i Nordatlanten brukar genereras i ett område som sträcker sig från Västafrika till Karibien. Där är det ett par grader varmare än normalt nu, ungefär som det brukar vara i slutet av sommaren.

Väderfenomenet El Niño ser ut att ersättas av motsatsförhållandet La Niña senare i år.

– Det är ett läge för en extrem orkansäsong. Det hänger ihop med den sannolika växlingen till La Niña. Vi har förmodligen gått förbi El Niño-toppen och prognosen är en snabb växling till La Niña i slutet på våren eller början av sommaren, säger Kalén.

– Vi vet att La Niña-förhållanden brukar boosta orkanerna. Det beror på hur vindarna i atmosfären fungerar.

Minska utsläppen

Orsaken till de rekordvarma haven är den klimatförändring som orsakas av människans utsläpp, med draghjälp av bland annat El Niño som ger den globala genomsnittstemperaturen en extra skjuts.

– Det enda man kan göra är att börja ta klimatuppvärmningen på allvar och inte skjuta upp åtgärder. Vi måste inse att det inte finns någon annan väg än att snabbt ställa om samhället för att få ner utsläppen, säger Kalén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV