Glöd · Debatt

Barn är inte militära mål

Tre små barn på väg till sjukhuset i Deir al Balah i Gaza, skadade i en israelisk bombattack.

Israelisk militär dödar tusentals barn i Gaza, och många av dem som överlever har inga föräldrar längre. Omvärlden ser på – och Sveriges utrikesminister Tobias Billström kallar dödandet ”proportionerligt”. Det här kan vi aldrig acceptera, skriver debattörerna.

DEBATT. ”Kan ni komma och hämta mig? Jag är så rädd, snälla kom!” Det är de sista orden från Hind, fem år. Hon var den enda levande kvar i en bil och nödropet kom från hennes kusins telefon. Släktingarna hon färdats med hade redan dödats av israelisk militär. Senare hittades också Hind död i bilen. Hon dog ensam och rädd.

Från Rafah i Gaza, som Israel nu bombar, kommer bilder på en kropp som hänger från ett högt staket. Benen är borta och blod rinner längs fasaden under staketet. Den som hänger där är Sidra. Hon blev bara sju år gammal. Hennes liv har fått ett fruktansvärt slut.

Hind och Sidra är två av över 10 000 barn som dödats av Israels bombningar och markoffensiv i Gaza. Bilderna på förkrossade mammor och pappor som inte kan släppa sina döda barn, som krampaktigt kramar om det sista som finns av dem, tar aldrig slut.

De barn som överlever Israels krig lever under hemska förhållanden. Många har blivit föräldralösa och tvingas genomlida ett krig utan någon som kan ta hand om dem. Går det ens att föreställa sig ett barn som tvingas lyssna på bomber som faller, men utan någon att hålla om, utan någon som tröstar?

Det här är barn precis som våra barn. Som en gång har nattats av mamma eller pappa, som busat och lekt, som vuxit och haft drömmar. Precis som alla barn. Nu är de berövade allt, medan omvärlden ser på.

För trots att tusentals barn och vuxna dött gör våra politiker ingenting för att påverka Israel. Tvärtom har man dragit in biståndet till FN-organet Unrwa som är den största organisationen som agerar på plats i Gaza för att bland annat rädda barn från att svälta ihjäl. Och trots att ICJ, Internationella domstolen i Haag, konstaterat att det föreligger en risk att Israel begår ett folkmord och omvärlden är skyldigt att agera för att förhindra folkmord, så har vår utrikesminister Tobias Billström flera gånger upprepat att Israels agerande är proportionerligt. Det finns inga ord för det sveket.

Det här kan vi aldrig acceptera. Vi kan inte se på när barn som är helt försvarslösa förlorar sina liv eller hela sin trygghet. Barn är inte militära mål och får aldrig bli det. Vi föräldrar kräver att den svenska regeringen agerar för eldupphör!