Radar · Utrikes

Mexiko väntas få sin första kvinnliga president

Mexikos presidentkandidater

Folket i Mexiko väntas i dag välja sin första kvinnliga president, vilket betyder att det högsta politiska glastaket sannolikt kommer att krossas. I opinionsmätningar leder klimatforskaren och vänsterpolitikern Claudia Sheinbaum.

Claudia Sheinbum beskrivs som en kulturkvinna som har arbetat med hållbarhetsfrågor, bland annat som medförfattare till IPCC-rapporten 2007, och varit borgmästare i Mexiko City, där hon gjort miljö- och ekonomiska satsningar, rapporterar Fempers nyheter. Hon representerar samma parti, Morena, som den sittande presidenten Andres Manuel Lopez Obrador.

Sheinbums utmanare i valet den 2 juni, Bertha Xóchitl Gálvez Ruiz, representerar en mittenhögerkoalition. Hon beskrivs ha vuxit upp i fattigdom, är utbildad till dataingenjör, har varit borgmästare i en förortskommun till Mexiko City och chef för Mexikos institut för ursprungsbefolkningen.

För valvinnaren är det dödliga våldet kopplat till organiserad brottslighet en av de största utmaningarna. Sheinbaum vill fortsätta på samma linje som den avgående presidenten López Obrador – med ”kramar, inte kulor” och sociala åtgärder för att ta itu med roten till problemet, rapporterar TT. Gálvez har lovat en tuffare inställning till det kartellrelaterade våldet.

Trots att den första kvinnliga presidenten som väljs på demokratisk basis är en milstolpe för den feministiska rörelsen i Mexiko är synen på Sheinbaum splittrad, enligt Fempers nyheter. Även om det finns ett starkt symbolvärde ifrågasätts att Sheinbaum kommer att innebära en feministisk kursändring i politiken.

Förutom presidentposten väljs också lokal representation och ledamöter till kongressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV