Radar

Orbán vill bilda ny högerextrem grupp i EU

Ungerns styrande parti, Fidesz, under ledning av Viktor Orbán, har lanserat en ny högerextrem grupp i EU "Patrioter för Europa" tillsammans med partier från Österrike och Tjeckien. Alliansen, som lanserades den 30 juni, siktar på att bli den största högerextrema gruppen i Europaparlamentet

Det var den 30 juni som Orban tillsammans med österrikiska FPÖ presenterade den nya gruppen. Portugals högerpopulistiska parti Chega! rapporteras vara nära att skriva under partigruppens manifest, vilket skulle fylla gruppen med ytterligare två ledamöter. Även Italiens Lega överväger att ansluta sig, enligt uttalanden från dess ledare Matteo Salvini, rapporterar Euronews.

Om Chega! och Lega går med, skulle gruppen ha totalt 33 ledamöter, vilket överstiger tröskeln på 25 ledamöter som krävs för att bilda en formell grupp i Europaparlamentet. Det krävs även representanter från minst sju EU-länder för att kunna bilda gruppen.

Orbán hoppas att EU-gruppen snabbt ska bli den tredje, och sedan den näst största gruppen i Europaparlamentet. Samtidigt pågår en kamp om inflytande bland Europas högerextrema partier, där både Melonis Italiens Bröder och Le Pens Nationell Samling spelar nyckelroller.

Konstituerande möten för både Identitet och Demokrati (ID) och Europeiska konservativa och reformister (ECR) har skjutits upp, med en tidsfrist för gruppbildning den 4 juli. Viktor Orbán har dock meddelat att patrioter-gruppen kommer att hålla sitt första möte den 8 juli, efter parlamentets officiella tidsfrist.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV