Energi

Hundratusentals i prideparader världen över

Pride New York

I städer över hela världen samlas hundratusentals människor för att delta i prideparader. Från New York till Stockholm och från Oslo till São Paulo kommer människor samman för att visa sitt stöd och sin solidaritet med HBTQ+-personer.

De flesta prideparader äger rum årligen, och många hålls i juni till minne av Stonewallupproret. Stonewallupproret var en serie demonstrationer 1969 mot en polisrazzia riktad mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York.

São Paulo, 2 juni. Deltagarna bär en regnbågsbanderoll när tusentals marscherar i den årliga prideparaden i São Paulo. Foto: Andre Penner/AP/TT

De första prideparaderna i Sverige hölls i början av 1970-talet i Uppsala och Örebro, med knappt 20 deltagare. Idag arrangeras ungefär 50 prideparader i Sverige varje år, varav den största är Stockholm Pride med omkring 50 000 deltagare och 500 000 åskådare. I år hålls Stockholm Pride mellan den 29 juli och 3 augusti.

”Kampen för befrielse är inte över,” säger Sandra Perez, vd för New York City Pride, till AP. ”Behovet av att vara synliga och medvetna om vad vi behöver göra för att säkerställa att framtida generationer inte behöver ha dessa kamper är i vårt fokus.”

Oslo, 29 juni. Prideparaden i Oslo går från stadsdelen Grønland till Pride Park i Sofienbergparken. Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV