Energi · Syrekvisset

Syrekvisset: Har du koll på månadens händelser?

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

  1. En populär barnserie anklagades nyligen i Ryssland för att ”sprida hbtq-propaganda”. Vad var det som fick Kreml att se rött?

  A. South Park
  B. Bamse
  C. My Little Pony

  2. Den sammanlagda kostnaden för försvarsutgifter i världen är 2, 2 biljoner dollar. Allra mest spenderar USA, men vilket land kommer på andra plats?

  A. Ryssland
  B. Kina
  C. Indien

  3. En ny bläckfiskart har upptäckts i Barents hav. Vad är det latinska namnet på denna lilla krabat som lever på 2500 meters djup och kan bli upp till 23,5 centimeter?

  A. Muusoctopus aegir
  B. Loligo vulgaris
  C, Octopus barentius

  4. Under en presskonferens för ett tag sedan kopplade liberalen Martin Melin en speciell sort klädesplagg till gängbrottslighet. Vad var det för plagg?

  A. Baggy jeans
  B. Huvtröjor
  C. Fejkade guccikepsar

  5. Grekland legaliserade nyligen samkönade äktenskap. I hur många europeiska länder är det fortfarande olagligt att gifta sig med någon av samma kön?

  A. Två
  B. Åtta
  C. Tolv

  6. Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dog nyligen i ryskt fängelse. Hans fru är övertygad om att det var Vladimir Putin som lät mörda honom. Vad heter frun?

  A. Natasja Navalnyj
  B. Julia Navalnaja
  C. Maria Navalnetjskja 

  Facit: 1:C, 2:B, 3:A, 4:C, 5:C, 6:B

  Prenumerera gratis på vårt
  NYHETSBREV
  Prenumerera gratis på vårt
  NYHETSBREV
  Prenumerera gratis på vårt
  NYHETSBREV
  Prenumerera gratis på vårt
  NYHETSBREV