Radar · Utrikes

Nya EU-miljoner till FN:s Palestinastöd

"Vi står med det palestinska folket i Gaza", lovar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen öppnar för mer än en halv miljard kronor i stöd till FN:s Palestinaorgan UNRWA.
Pengarna ska skickas redan nästa vecka.

EU-kommissionen har sett över sitt stöd efter uppgifterna om att UNRWA-personal varit inblandad i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Efter samtal med organisationen är man nu överens om att snabbt betala ut 50 miljoner euro av de 82 miljoner som utlovats till UNRWA för 2024. Två utbetalningar till, på vardera 16 miljoner, utlovas till senare, om och när organisationen uppfyller överenskomna krav på bland annat starkare intern kontroll och styrning, heter det i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Samtidigt har kommissionen beslutat om ytterligare 68 miljoner euro – drygt 700 miljoner kronor – i stöd till den palestinska befolkningen via ”internationella parter som Röda korset och Röda halvmånen”.

”Vi står med det palestinska folket i Gaza och överallt annars i regionen. Oskyldiga palestinier ska inte behöva betala priset för de brott som utförts av terrorgruppen Hamas”, skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i pressmeddelandet.