Radar · Fred

S: Pausa handeln med Israel

Magdalena Andersson på Järvaveckan

Sverige behöver bli en starkare röst för vad S-ledaren Magdalena Andersson kallar den enda vägen till fred i Mellanöstern, rapporterar TT. Hon vill att EU ska pausa handelsavtalet med Israel som konsekvens.

– Såväl israeler som palestinier förtjänar att få leva sina liv i trygghet, säkerhet, i fred och i frihet, säger Magdalena Andersson i sitt tal den 1 juni och sista dagen på Järvaveckan på Spånga IP i nordvästra Stockholm.

Hon framhåller också att Irland, Spanien och Norge nyligen erkänt Palestina som stat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fortsätter att hävda att den terroriststämplade organisationen Hamas ska förintas innan kriget är över, men lade i fredags trots det fram en trestegsplan för permanent vapenvila i kriget mellan Israel och Hamas, rapporterade TT.

Förslaget består av tre faser och innebär i korta ordalag först sex veckors eldupphör och att Israels militärstyrkor drar sig tillbaka från Gazaremsan, sedan permanent slut på stridigheterna och frigivning av samtliga levande gisslan till Israel samt slutligen en omfattande återuppbyggnadsplan av Gaza.

I sitt tal tog Magdalena Andersson också bland annat upp Rysslands krig mot Ukraina samt hur inflationen påverkat i sjukvården, äldreomsorgen och skolan.

– Jag vill att vi ska bygga ett starkare och bättre land – och då behöver vi börja redan i skolan, säger hon, enligt nyhetsbyrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV