Radar · Miljö

Klimatministern: Olika sätt att genomföra klimatomställning

En majoritet i Sverige stöder ett förbud mot korta flygresor som kan ersättas av tåg, men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte se ett förbud, rapporterar tidningen Global.

– I den här regeringen är vi marknadsliberala, säger hon till Dagens Nyheter.

SOM-undersökningen  från 2023 visar att 57 procent av befolkningen i Sverige är för ett förbud mot flygresor på sträckor där tåg kan nå destinationen inom tre timmar. Endast 25 procent motsätter sig förslaget.

Klimatministern har tidigare sagt att folkligt stöd behövs för att genomföra klimatomställningen och i en intervju i Dagens Nyheter ställs frågan om hon är beredd att driva klimatpolitiska åtgärder med ett stort folkligt stöd, som ett förbud av inrikesflyg på korta distanser.

– Det finns olika sätt att genomföra klimatomställningen på, och vilket sätt man föredrar är politiskt i vissa fall. Exempelvis synen på elektrifiering kontra förbud eller skatt, eller marknadsmässiga åtgärder kontra att reglera det ekonomiska systemet, säger Romina Pourmokhtari, och fortsätter:

– Att bygga acceptans gör man inte genom att förvägra människors friheter och rättigheter, utan genom att förändra sättet som vi genererar utsläpp på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV