Radar · Utrikes

Jämt i franska parlamentsvalet – Vänsteralliansen starkt framåt

Socialistledaren Olivier Faure och vänsteralliansen Nya folkfronten gick bra i franska parlamentsvalet.

(Uppdaterad) Första omgången i parlamentsvalet i Frankrike ser ut att bli jämt mellan Nationell samling (RN), som 29,25 procent (9 377 297 röster) och vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) med 27,99 procent (8 974 566), enligt preliminära siffror från franska inrikesministeriet.

President Emmanuel Macrons parti RE får, enligt preliminära siffror, 20,4 procent (6 425  217) i första valomgången.

75 av platserna säkrades i den första omgången, enligt inrikesministeriet, av kandidater som fick över 50 procent av rösterna. 37 av dem är från RN, 32 från NFP.

Enligt TT uppmanade Macron väljare och partier att samlas kring kandidater som kan besegra Nationell samlings företrädare i den andra omgången den 7 juli.

Så funkar det: Franska parlamentsvalet

  • Valet till nationalförsamlingen, parlamentets underhus, i Frankrike hålls i två omgångar, den 30 juni och 7 juli. Antalet valkretsar, enmansvalkretsar, är 577.
  • Om inte någon kandidat får mer än 50 procent av rösterna i första omgången så hålls en andra valomgång i valkretsen. I den får kandidater delta som fått stöd av minst 12,5 procent av de röstberättigade i första omgången – men vanligast är att än de två kandidaterna som fått flest röster i första omgången ställer ställs mot varandra.
  • Endast en kandidat väljs i varje valkrets – den kandidat som får flest röster, oavsett procentandel, i den andra omgången.
  • Nationellt får ofta det största partiet oproportionerligt många mandat i det franska valsystemet, vilket gynnar stora partier eller allianser av partier.
  • Valet i år utlystes på EU-valskvällen den 9 juni, när Emmanuel Macron valde att upplösa parlamentet.
  • Första omgången ägde rum den 30 juni och den andra omgången blir den 7 juli.
Franska Inrikesministeriet
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV