Radar · Utrikes

Franska bönder avbryter protester efter löften

Franska bönder har blockerat vägar i Frankrike i protest mot bland annat dåligt betalt och omfattande regleringar.

Frankrikes två största fackförbund för bönder avbryter protester och häver vägblockader runt om i landet sedan premiärminister Gabriel Attal presenterat flera åtgärder som organisationerna ser som ”konkreta framsteg”.

Lantbrukare har den senaste tiden genomfört omfattande demonstrationer mot vad de ser som låga löner, omfattande regleringar och orättvis konkurrens från lantbrukare i andra länder.

– Vi har hörsammats på ett antal punkter, och vi har lyckats nå påtagliga framgångar, säger Arnaud Rousseau, ordförande för lantbrukarnas fackförbund FNSEA.

Tidigare under torsdagen lovade Gabriel Attal ekonomiskt stöd till lantbrukare, och att det inte ska införas något nytt förbud mot bekämpningsmedel ”om det inte finns alternativ lösning finns på plats”. Premiärministern sade också att bekämpningsmedel som är godkända i andra EU-länder ska vara godkända i Frankrike.

EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen säger att kommissionen ska presentera förslag för att underlätta administrativa krav på jordbrukare.