Radar · Utrikes

EU:s svar på bondeprotesterna: Lättar på gröna krav

Halm och bildäck brändes under bondeprotester i Bryssel under torsdagen.

Som ett svar på bondeprotesterna som pågår runtom i Europa meddelade EU-kommissionen under onsdagen att alla bönder kommer att slippa kraven på att hålla en viss andel av marken i träda – något som är tänkt att gynna markhälsan och den biologiska mångfalden. Men under torsdagen fortsatte protesterna. 

Runtom i Europa har bönder den senaste tiden protesterat mot dyra omkostnader, dåligt betalt, orättvis konkurrens från andra länder samt krångliga och omfattande EU-regler, inte minst vad gäller miljöaspekter. Traktorer har körts mot Berlin, Paris och Bryssel och protester av samma slag pågår i flera andra länder såsom Spanien och Italien. 

Nu har EU-kommissionen meddelat att man kommer ge vissa eftergifter till bönderna. I ett pressmeddelande skriver kommissionen att det handlar om att släppa på kravet att minst 4 procent av den brukade jorden måste ligga i träda varje år – en regel som är tänkt att gynna markhälsan och biodiversiteten. Även de alternativa kraven om att låta 7 procent av marken vara odlad enbart med så kallade fånggrödor (till exempel baljväxter som kan minska kväveläckage) kommer inte längre behöva följas för att få sitt jordbruksstöd utbetalat.

– Bönderna är ryggraden i EU:s livsmedelsförsörjning och hjärtat i våra landsbygdsområden, säger Ursula von der Leyen i pressmeddelandet och fortsätter:

– Dagens åtgärd erbjuder ytterligare flexibilitet för jordbrukare i en tid då de står inför flera utmaningar. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med våra jordbrukare för att säkerställa att den gemensamma jordbrukspolitiken har rätt balans mellan att svara mot deras behov samtidigt som vi fortsätter att leverera kollektiv nytta till våra medborgare.

Beslutet kommer att röstas om även av medlemsländerna under de kommande dagarna. 

Men ute på Bryssels gator verkade bönderna mindre nöjda. Uppskattningsvis 1 300 traktorer finns på plats under torsdagen, främst kring EU-parlamentet, inte långt från där EU-ledarna håller sitt toppmöte. ”Hållbart visst – men också genomförbart och lönsamt”, stod målat på en traktorskopa enligt TT.

– Tiden är ute. [EU-ledare måste] tänka på bönderna. Prata med bönderna snarare än om bönderna, diskutera vad som är möjligt. Vi är öppna för dialog, säger 26-åriga bonden Luca Mouton till Nyhetsbyrån Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV