Radar · Utrikes

EU-ja till miljarder åt Ukraina

Rådsordförande Charles Michel lämnar besked via X att en uppgörelse med Ungern har gjorts kring stödet till Ukraina.

Trots Ungerns segslitna motstånd är EU-länderna nu överens om sitt långsiktiga mångmiljardstöd till Ukraina. Uppgörelsen blev klar efter ett förmöte i Bryssel.

Rådsordförande Charles Michel lämnar beskedet via X.

”Alla 27 ledare är överens om ett stödpaket på ytterligare 50 miljarder euro till Ukraina inom ramen för EU:s budget. Detta låser fast en stabil, långsiktig, förutsägbar finansiering för Ukraina”, skriver Michel.

”EU visar ledarskap och ansvarstagande i stödet till Ukraina. Vi vet vad som står på spel”, fastslår rådsordföranden.

Beskedet kommer sedan Michel tillsammans med kommissionsordförande Ursula von der Leyen suttit i ett särskilt förmöte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán samt Olaf Scholz från Tyskland, Frankrikes Emmanuel Macron och Italiens Giorgia Meloni.

”Tydligt budskap”

Flera av de övriga EU-ledarna var på förhand optimistiska om att till sist få med sig den motsträvige Orbán på stödet.

– Jag är försiktigt optimistisk om att få till en överenskommelse mellan alla 27 EU-länder, om Ungern är villigt att ingå en kompromiss, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
– Vi vill sända ett tydligt budskap till Ryssland att EU:s stöd till Ukraina står fast så länge det behövs, sade Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) betonade att det också handlar om att sända signaler till Kiev – och Washington.

– Ett samlat besked från EU är inte bara en otroligt stark signal till Ukraina, utan också en stark signal till USA om att Europa står fast, samlat och enigt i sitt stöd till Ukraina. Därmed kan vi också med viss kraft säga att vi vill att USA fortsätter med sitt stöd, sade Kristersson till den svenska pressen på plats i Bryssel.

EU-stödet till Ukraina ska användas för att hålla igång skolor, sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner i det krigsdrabbade landet.