Radar · Basinkomst

Pengar från polisen till basinkomst: ”Omvälvande”

Eric Garcetti gör fredstecknet

Basinkomst kan minska risken för hemlöshet och våld i nära relationer. Dessutom fick fler anställning. Det visar en ny studie från ett stort amerikanskt projekt med över 8 000 deltagare. Projektet finansierades delvis genom pengar från polisens budget.

Basinkomstprojektet genomfördes under covidpandemin för tre år sedan. Nu visar en ny studie att basinkomsten gjorde stor nytta hos dem som fick den.

Det rör sig om 3 200 låginkomsttagare som var gravida eller hade minst ett barn, och som drabbades hårt av krisen. De fick 1 000 dollar (motsvarande drygt 10 600 kronor) under ett års tid. Dessutom medverkade en kontrollgrupp i pilotstudien på nära 5 000 personer som inte fick någon basinkomst.

Basinkomsten delades ut utan att det ställdes krav på hur pengarna skulle användas. Det är en av grundprinciperna bakom basinkomst, som även kallas medborgarlön.

Den nya studien har gjorts av forskare från University of Pennsylvania och University of California som gått igenom resultatet från projektet som kallas BIG: LEAP (The basic income guaranteed: Los Angeles economic assistance pilot).

De som fick basinkomst ansåg att den förebyggde hemlöshet, eftersom pengarna kunde användas till hyran och fungera som en buffert medan de väntade på andra bostadsbidrag, visar studien. 

Dessutom minskade förekomsten av våld i nära relationer, eftersom personer fick möjlighet att lämna våldsamma relationer och kunde hitta annat boende. 

Diabetes motades i grind

Det blev också lättare att uppehålla hälsosamma levnadsvanor. Brist på barnomsorg och dåliga arbetsscheman hade gjort det svårt tidigare, men med basinkomst kunde de träna mer, köpa mediciner och söka psykiatrisk hjälp för sig själva och sina barn.

Föräldrarna var också mer benägna att anmäla sina barn till sport- och fritidsaktiviteter jämfört med kontrollgruppen.

Ashley Davis, en av deltagarna i projektet, deltog i en presskonferens i tisdags, rapporterar Los Angeles Times

Hon berättar att hon var på väg att utveckla diabetes, men hennes hälsa förbättrades eftersom hon kunde köpa frukt, grönsaker och smoothies.

— Mitt kolesterol sköt i höjden. Jag försummade mina egna behov, sade Ashley Davis, som beskriver sig själv som ensamstående mamma till ett barn med särskilda behov. 

Hon bytte karriär och studerar nu till sjuksköterska, berättar hon.

”Omvälvande”

Ett annat resultat från projektet var att de som fick basinkomst hade större chans att bli heltids- eller deltidsanställda, jämfört med de som inte fick basinkomst. De var också mer benägna att söka arbete än kontrollgruppen. 

— Istället för att ta första tillgängliga jobb, som kanske inte skulle ha varit långvarigt och fungera för familjen på sikt, sade deltagarna: ’Vänta lite, jag har en stund att sätta mig ner och tänka och andas, och tänka på var jag vill att min familj ska befinna sig,’ sade Dr. Stacia West, en av grundarna till Center for guaranteed income research vid University of Pennsylvania, rapporterar Los Angeles Times.

Abigail Marquez, generaldirektör för Community investment for families department, som hör till Los Angeles förvaltning, säger under presskonferensen att hon har arbetat med olika program för att bekämpa fattigdom i 20 år.

— Jag kan med säkerhet säga att detta är det mest omvälvande programmet hittills, sade Marquez, rapporterar Los Angeles Times.

Från polisens budget 

Det är dock inte alla som är positiva. Projektet kostade 38,4 miljoner dollar (motsvarande 410 miljoner kronor) och finansierades genom skattemedel. 

Lite mindre än en tredjedel (11 miljoner dollar) är pengar som har plockats från polisens budget, som svar på de landsomfattande protesterna efter att en polis mördat George Floyd år 2020, rapporterar Los Angeles Times.

På organisationen Taxpayers association säger Howard Jarvis att det är fel att använda skattepengarna som människor betalat in och ge dem till andra människor som politikerna valt ut. 

”Program med garanterad inkomst bör lämpligen finansieras frivilligt av välgörenhetsorganisationer och stiftelser, inte tvingande genom skattelagar,” sade han i ett uttalande, rapporterar Los Angeles Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV