Radar

WHO: Nästan vart sjätte barn nätmobbas

Nätmobbning är något som ökat de senaste åren, visar den nya studien.

Nästan vart sjätte barn i Europa har nätmobbats någon gång de senaste månaderna. Det visar en ny studie från Världshälsoorganisationen, WHO. Det är en ökning sedan den senaste studien gjordes.

15 procent av pojkarna och 16 procent av flickorna i WHO:s studie uppger att de blivit utsatta för nätmobbning under de senaste månaderna. 

Studien, som hämtat uppgifter från 279 000 barn och ungdomar i åldrarna 11, 13 och 15 i 44 länder i Europa, Centralasien och Kanada, visar att nätmobbning är en växande trend. När den senaste studien gjordes år 2018 var det 12 procent av pojkarna som sa sig ha blivit utsatta och 13 procent av flickorna. 

”Denna rapport är en väckarklocka för oss alla att ta itu med mobbning och våld, när och var det än händer”, säger WHO: Europachef Hans Kluge i ett uttalande.

Han konstaterar att ökningen kan ha stor betydelse för barn och ungdomars välmående. 

”Med unga människor som spenderar upp till sex timmar online varje dag, kan även små förändringar i frekvensen av mobbning och våld ha djupgående konsekvenser för tusentals människors hälsa och välbefinnande. Från självskador till självmord, vi har sett hur nätmobbning i alla dess former kan ödelägga livet för unga människor och deras familjer. Det här är både en hälsofråga och en fråga om mänskliga rättigheter, och vi måste ta steget för att skydda våra barn från våld och skada, både offline och online.”

Krävs koordinerade insatser

Den fysiska mobbningen i skolor har inte förändrats sedan den senaste studien. Omkring 11 procent av ungdomarna uppger att de blivit mobbade. Bland de som mobbar syns en viss genusskillnad. 5 procent av flickorna uppger att de har mobbat någon, medan 8 procent av pojkarna uppger detsamma. 14 procent av pojkarna har varit inblandade i fysiskt slagsmål, jämfört med 6 procent av flickorna. 

Därför behövs riktade insatser där man dels fokuserar på att hantera känslor och skapa positiva sociala interaktioner, och dels där man jobbar med att främja digital säkerhet och empati, skriver WHO.

FN-organet vill nu att regeringar skolor och familjer samarbetar för att ta itu med riskerna. 

”Vi behöver snabba, heltäckande och evidensbaserade insatser som involverar alla nivåer i samhället, tillsammans med policyer och program som skapar empati, respekt och motståndskraft hos ungdomarna. Detta är avgörande”, säger Joanna Inchley, koordinator för studien, i uttalandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV