Radar · Utrikes

Turkiets lokalval ett nederlag för Erdogan

Oppositionspolitikern Ekrem Imamoglu vann för andra gången i Istanbul och tros kunna bli en tung kandidat i nästa presidentval.

Turkiets opposition fick stora framgångar i flera stora städer såsom Istanbul och Ankara under helgens lokalval. Ett rejält bakslag för president Erdogan, som suttit vid makten i 21 år.

I Istanbul, där Erdogan tidigare varit borgmästare, fick det sekulära oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu mer än 50 procent av rösterna, och säkrade därmed en vinst för andra gången i rad. 

I huvudstaden Ankara fick den sittande borgmästaren Mansur Yavas (CHP) såpass stort försprång att han utropade sig som vinnare redan när hälften av rösterna räknats, rapporterar BBC

Även i landets tredje största stad Izmir behöll CPH makten, liksom i Adana och Antalya. I den fjärde största staden Bursa samt i nordvästra Balikesir tog CHP över makten. 

Politikexperten Berk Esen säger till BBC att detta är det ”största valnederlaget i Erdogans karriär” och att oppositionspartiet gjort sitt bästa val sedan 1977. Valresultatet kommer i en tid när Turkiet brottas med såväl skenande inflation som en fallande valuta.

Både Mansur Yavas och Ekrem Imamoglu tros kunna vara möjliga kandidater i Turkiets nästa presidentval 2028.

– De som inte förstår nationens budskap kommer så småningom att förlora, sa Imamoglu till sina supportrar sent på söndagen enligt Al Jazeera och fortsatte:

– Ikväll skickade 16 miljoner Istanbul-medborgare ett meddelande till både våra rivaler och presidenten.