Radar · Integritet

Nu är cannabis lagligt i Tyskland

Tusentals människor samlades vid Brandenburg gate natten till måndagen för att fira den delvisa legaliseringen av cannabis.

Från och med idag är det lagligt för vuxna i Tyskland att ha och konsumera en viss mängd cannabis. Den nya lagen som trädde i kraft under måndagen firades in i centrala Berlin under natten.

Från och med idag får alla tyskar över 18 år ha max 50 gram cannabis för eget bruk hemma och även bära med sig 25 gram för egen konsumtion på offentliga platser. Det är nu också tillåtet att ha tre plantor för odling hemma. 

Deutche welle rapporterar att den nya legaliseringen firades in med jointar och reaggemusik vid Brandenburg gate i Berlin. Samtidigt har oppositionen i landet lovat att dra tillbaka lagstiftningen om de vinner nästa val. 

Legaliseringen har dock vissa begränsningar. Det kommer inte att vara tillåtet att röka i närheten av barn, vid skolor och förskolor eller på gågator på dagtid mellan sju på morgonen och åtta på kvällen. 

En andra del av lagpaketet kommer att träda i kraft den första juli i år. Då kommer det bli tillåtet med licensierade odlarföreningar, där medlemmar över 18 år ska kunna odla och köpa cannabis för eget bruk. 

Förhoppningen från regeringen med den delvisa legaliseringen är att minska den svarta marknaden för cannabis och att rättsystemet ska kunna fokusera på ”mer relevanta” brott. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV